Utilizati carduri de debit sau credit? Probabil ca da. Atunci, sigur va intereseaza aceasta informatie. Recent, Guvernul s-a gandit sa limiteze comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului (cea unde ati facut cardul) le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit.
La ce se refera acest lucru: stiti probabil ca, in general, la orice comercianti aveti 0% comision la plata cu cardul de debit/credit, la POS. Platiti comision (eventual) doar cand retrageti cash la ATM. Totusi, comerciantul (magazinul, restaurantul, hotelul etc.) caruia ii platiti cu cardul plateste el un comision pentru aceasta tranzactie (in general de 1,5-3%). Banii acestia se impart intre institutiile implicate – banca ce a emis cardul, banca ce a instalat POS-ul la comerciant, compania de carduri (Visa, MasterCard, American Express) si terti implicati (procesatori).
Acum, Guvernul vrea sa limiteze acest comision, in beneficiul comerciantului si in dauna bancilor. Inca de cand am vazut stirea, m-am gandit ca nu este in beneficiul consumatorilor (adica noi, persoanele care platim cu cardul). Asta desi multe ziare generaliste si tabloid au inteles stirea ca pe o veste buna (jurnalisti copy-paste care nu inteleg mare lucru, dar isi dau cu parerea imediat). Azi, MasterCard a atras atentia ca aceasta initativa a Guvernului cel mai probabil va avea consecinte negative pentru detinatorii de carduri: vor avea comisioane mai mari in general.
Explic imediat si de ce. Daca se reduc comisioanele comerciantilor la plata cu cardul, bancile castiga mai putin. Si, pentru ca nu sunt institutii caritabile, vor cauta sa recupereze acel venit din alta parte. De unde? Simplu, de la cei ce au carduri de debit sau credit, marind comisioanele (de administrare, de retragere numerar, poate si altele). In plus, se vor micsora sau anula bonusurile de tip cashback pe care poate le primiti acum de la banci (ajung si la 2-3% in unele campanii si promotii).
„Din experienta de pe alte piete, comerciantii nu transfera beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic catre consumatorul final, prin preturi mai scazute la produse, in schimb exista pericolul real ca acelasi consumator sa plateasca mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plata electronice. In plus, diminuarea veniturilor pentru institutiile financiare va avea ca efect direct incetinirea ritmului de investitii in infrastructura, impiedicand dezvoltarea sistemului de plati electronice in Romania, ce reprezinta in jur de 5% din totalul platilor”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager Romania si Moldova, MasterCard.
In Spania, comisioanele interbancare au fost reduse cu aproape 60% in perioada 2006 – 2010. Astfel, comisioanele detinatorilor de carduri au fost majorate de catre bancile emitente cu 50%. Economisirea a 2,75 miliarde de euro pentru comercianti a avut ca efect o majorare a comisioanelor aplicate detinatorilor de carduri de 2,35 miliarde de euro. In plus, daca veniturile pentru cardurile de plata sunt reduse, bancile emitente nu vor mai fi in postura de a investi in inovatii costisitoare, precum platile mobile, portofele electronice, tehnologii fara contact sau securitate sporita.
Voi ce parare aveti?