Tras de ureche (dar usor de tot, aproape mangaiat) pentru articolul acesta despre Modafen, in care am spus ca medicamentele fara prescriptie medicala se pot cumpara de la farmacie ca si bomboanele, m-am gandit ca merita sa remarc o campanie care spune tare si raspicat ca Medicamentele nu sunt bomboane. Sunt total de acord, evit oricand sa iau chiar si medicamente usoare daca nu e absolut necesar. Mare dreptate are si Helpnet cu a lor campanie de branding cu fericirea, care loveste tocmai in persoanele care gasesc in medicamente solutii usoare la toate problemele din viata lor.
Pornind de la premiza ca medicamentele fac bine (invatam asta de mici), consideram ca este foarte bine sa ne dopam, ca doar ne facem bine. Cunosc persoane care au devenit atat de imune la unele medicamente impotriva durerilor de cap incat au ajuns sa isi autoadministreze adevarate droguri periculoase. Ba o mai fac si cu mandrie, la fel cum se lauda unii fumatori cu numarul de pachete consumate intr-o zi.
Discutia este insa complicata. Campania “Medicamentele nu sunt bomboane” are un scop nobil, insa traim in Romania si nu tot ceea ce doreste campania sa determine este posibil. Campania, lansata in 2012 de Image PR si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), poarta egida Ministerului Sanatatii, ca sustinator. Este foarte frumos ca Ministerul Sanatatii se implica in astfel de campanii, dar poate nu cu mult mai util decat o campanie pentru promovarea alimentatiei sanatoase intr-o tara africana macinata de foamete si razboaie civile. Ar fi mult mai util daca statul (nu ma intereseaza ce carte de vizita poarta, ca isi spune Ministerul Sanatatii sau altfel) ar considera sanatatea o prioritate nationala, daca ar face ca sistemul medical din Romania (de la medici de familie, policlinici si pana la spitale) sa fie unul civilizat, sigur si de incredere, in care sa stii ca esti tratat cu respect si nu ca pe o marfa oarecare. Sa te imbolnavesti in Romania este nasol, foarte nasol. Trebuie sa ai un mare noroc, caci altfel este ingrozitor. Nu mai dezvolt subiectul, uitati-va doar la stirile de la ora 19 la Pro TV sau Antena 1, macar din cand in cand, si sigur veti vedea argumente destule pentru ceea ce spun. Dar, pentru ca traiti in Romania, stiti probabil la ce ma refer. Sistemul se mai imbunatateste poate, dar teribil de lent. Suntem departe de Uniunea Europeana cand vine vorba de sistemul medical.
Campania “Medicamentele nu sunt bomboane” merita aplauze, in ciuda celor comentate mai sus. Romanii apeleaza mult prea mult la automedicamentatie, iar acest lucru este grav mai ales in privinta copiilor, mult mai sensibili. Campania transmite un mesaj bun, de acord. In continuare consider insa ca problema nu este numai informarea, ci si infrastructura. Sa mergi la medic de fiecare data cand te doare ceva (si ma refer la lucruri minore) este greu sa fie posibil daca esti asigurat la stat si vrei sa beneficiezi de acest lucru. Va trebui sa te programezi (daca medicul de familie nu este in concediu), sa stai la cozi… apoi depinzi de multe lucruri, de plafon disponibil pentru analize, de starea de spirit a doctorilor in acea zi… si multe asemenea. Daca este nevoie si iti permiti, ajungi in mediul privat.
Sa mai amintesc ca analizele medicale este foarte posibil sa nu fie facute corect? Este foarte posibil, si vin aici cu urmatoarele argumente care imi vin in minte in acest moment: 1) reportaj la TV acum 1-2 ani, in care in cateva centre de top din domeniul analizelor medicale au fost duse probe de urina constand in bere sau alte lichide, iar analizele au aratat o sanatate perfecta a individului care ar fi generat probele… 2) un medic de familie care mi-a spus sa ma feresc de anumite centre medicale unde personal a vazut cat de superficial fac analizele (de multe ori nu le fac)… 3) faptul ca in mass-media a aparut des informatia potrivit careia majoritatea laboratoarelor de analize nu respecta prevederile legale si primesc des amenzi 4) o persoana apropiata al carei tata a murit afectat de boli grave, care cu un an inainte isi facuse analizele si organe ulterior in stare groaznica apareau a fi perfecte… eroare pe care nici doctorii nu o puteau explica; iar asta a patit-o si bunicul meu, cu vreo 16 ani in urma, deci nu e doar folclor… bolile astea care apar de azi pe maine si evolueaza ca in povesti, intr-un an cat ar fi plauzibil medical in 7 ani.
Nu demult, am fost racit si, din intamplare, am ajuns la medicul de familie pentru o alta problema (o adeverinta). Speram sa fiu si consultat, dar parca mi-a fost si rusine sa solicit asta (nu stiu de ce). Oricum, mi s-a spus sa iau medicamente de raceala… in treacat mi-a enumerat cateva, dar fara sa fiu consultat. Este si greseala mea, daca as fi cerut, m-ar fi consultat. De medicamente compensate am inteles ca nici nu putea fi vorba (banuiesc ca altfel mi s-ar fi oferit, dar am fost poftit la farmacie pe banii mei). In final, evident, am ajuns la automedicamentatie, putin din aia, putin din aia… mi-a trecut. Am cautat sa pun accentul in principal pe produse naturale – miere, fructe cu vitamina C, ceai… – si mai putin pe medicamente.
Cand am avut probleme de sanatate mai mari (nu prea mari, dar indeajuns incat sa ma deranjeze), am fost la cativa medici, toti privati. Am platit consultatii si pana la urma unul mi-a nimerit problema si tratamentul si am terminat. Dar fara bani, nu cred ca rezolvam mare lucru sau trebuia sa urmez un sistem extrem de greoi si riscant pentru sanatatea mea.
La farmacie, din pacate rar sunt intrebat pentru ce cumpar ceva si ce ma doare. Nu stiu daca este vreo intamplare, insa am avut experiente pozitive de cateva ori doar la Farmacia Dona, ceea ce mi-a placut. In general (la alte farmacii, de exemplu la Catena unde merg mai des), primesc lamuriri doar daca cer. Uneori, informarea se produce in fata mea, iar sursa este prospectul – ceea ce evident ca pot face si eu…
Medicamentele nu sunt bomboane, cu siguranta. Pe cat posibil, sa le luam cu cap, sa incercam sa ne informam cum putem, exista tot mai multe resurse acum, pana si consultatii online. Daca avem cum, sa mergem la medic, sa intrebam farmacistii, mai ales cand avem o problema mai speciala. De asemenea, nu strica sa facem analizele cat mai des, de preferat in locuri diferite. Pentru ca sistemul medical este foarte scump, putem profita si de voucherele de reduceri de pe internet, avand acces foarte ieftin la servicii medicale in centre de top, mai ales in Bucuresti. Vouchere de acest gen gasiti pe www.redutti.ro – unul din site-urile care grupeaza ofertele site-urilor de reduceri. In niciun caz, sa nu luam medicamente imediat ce ne doare putin capul sau ni se pare ca am putea raci (multi iau medicamente preventiv, fara sa aiba macar simptome). Medicamentele nu sunt ca usturoiul, ceaiurile sau fructele – tratamente preventive, daca le pot spune asa. Nici in privinta suplimentelor alimentare nu sunt prea sigur ca sunt o idee buna – trebuie sa ne informam si sa alegem cu cap si sa nu ne indopam cu pastile, fie ele si din aceasta categorie.
Medicamentele nu sunt bomboane. Totusi, cand vine vorba de o simpla raceala, sa fim seriosi, este dificil sa mergem la medic, in sistemul romanesc. Putem totusi sa ne informam, sa dam un telefon poate la medicul de familie, sa ne consultam cu farmacistul, sa consultam reusrsele de pe internet (dar filtrand ceea ce este informatie cu ceea ce este discutie pe forum)… si sa speram ca avem noroc.
Campania Medicamentele nu sunt bomboane are pe Facebook peste 1500 de Like-uri. Totusi, campania a fost doar in 2012, pe Facebook a mai fost postat in 2013 un singur link. Cred ca ar trebui alocat buget permanent pentru campanie, concomitent cu masuri reale aplicale de Ministerul Sanatatii pentru insanatosirea unui sistem medical bolnav al naibii de tare… si prin masuri, ma refer nu doar la limitari despre care tot auzim in ultima vreme, pentru a se face economii pe “spinarea” pacinetilor.
Romania are doua probleme grave: sistemul medical si sistemul educational. O societate bolnava si cu educatie deficitara, asta suntem. De aici vin toate problemele.