Platim bani catre banci, acestea traiesc in mare parte din comisioanele noastre. Fiind o concurenta acerba pe piata bancara din Romania, s-a conturat si un segment al cardurilor ce ofera cashback posesorilor, atunci cand sunt folosite la plati la POS sau pe internet. Astfel, bancile ofera o parte din castigul lor (din comisioanele pe care le primesc de la comercianti). Mai bine spus, impart “prada” cu clientii. In unele cazuri, ca politica de marketing, bancile aloca procente chiar mai mari decat cele pe care le primesc, pentru a-si fideliza clientii, in speranta ca ii vor taxa din alte operatiuni. Daca nu aveti nevoie de bani de la banca (adica daca nu doriti un imprumut), aveti sansa sa iesiti pe plus in relatia cu banca, pur si simplu utilizand cardul de debit / credit.
Veti plati niste comisioane de administrare, dar daca faceti operatiuni destule cu cardul, acestea vor diminua foarte putin bonusurile primite. Este important, in cazul cardurilor de credit, sa platiti toate sumele datorate in perioada de gratie (astfel, aveti dobanda 0% si niciun alt comision de penalizare).
Mai jos, iata cele mai bune variante de astfel de carduri, fara a realiza un clasament (cea mai buna solutie depinde de situatia in care va aflati, de profilul fiecarui client):
1) Cardul cu Bani Inapoi de la Millennium Bank (card de debit Visa Electron sau MasterCard)
– conditii: sa va faceti un cont de salariu la Millennium Bank (nu neaparat sa primiti acolo salariul, daca il primiti mai aveti si un bonus suplimentar consistent, de pana la 600 de lei) si sa intre in cont, lunar, o suma minima (600 de lei daca nu gresesc); o conditie foarte usor de indeplinit, caci veti avea nevoie de bani sa depuneti pe card, pentru a face plati, nu-i asa?
– ce primiti: 2% din platile la comercianti din categoriile: hipermarket-supermarket (intra si cash&carry, cred ca au aceleasi coduri); benzinarii; librarii; florarii; cinematografe (maxim 100 lei / luna)
Tinand cont ca, probabil, cei mai multi bani ii platiti la magazine mari si la benzinarii, este usor sa cheltuiti (pe familie) macar 1000 de lei / luna, deci sa primiti 20 lei / luna, adica 240 lei / an. Daca aveti cheltuieli mai mari cu cardul (de exemplu cumparati electrocasnice sau electronice din hipermarket), castigati si mai mult.
ATENTIE: comerciantii eligibili sunt pe baza unor coduri de identificare automata, deci daca alimentati la benzinarii mici sau cumparati de la mici comercianti, este posibil sa nu primiti nimic, chiar daca aparent indepliniti conditiile. Daca mergeti in marile retele, nu vor fi probleme.
2) cardurile de credit BCR (carduri Visa sau Mastercard, standard sau Gold)
– ce primiti: 2% din platile la comercianti din categoriile: restaurante, cafenele, benzinarii, facturi de utilitati, magazine de haine si incaltaminte, servicii de turism (maxim 400 lei / luna)
– primiti in plus si 1% din toate celelalte plati (acest bonus il primiti anual)
Din nou, usor de castigat macar 20-30 lei / luna, pentru cheltuieli minime.
3) cardurile de credit Bancpost (carduri Visa si American Express)
– ce primiti: puncte la orice cumparaturi, in functie de tipul de card; bonusul maxim este de 2%, insa doar la cardul American Express Gold; in mod practic, aveti bonus de 1% aproximativ, la un card Visa; problema la cardurile American Express este ca, in Romania, le veti putea utiliza in putine locuri;
Nota: nu uitati de cardul WIZZ Bancpost, foarte convenabil daca zburati macar o data pe an cu Wizz Air.
4) cardul de credit Euroline (card American Express) – emis de un IFN din grupul Eurobank (Bancpost)
– ce primiti (atentie, aici este o promotie pe timp limitat, nu este permanenta): 1% in benzinariile partenere (OMV, Petrom, Agip-Eni, Rompetrol); 2% la supermaketurile partenere (Carrefour, real,-) si 3% pentru restul cumparaturilor; aceeasi problema ca si mai sus: puteti plati in destul de putine locuri in Romania cu American Express, comparactiv cu Visa / MasterCard;
5) cardul de credit de la TBI Credit / TBI Bank – card MasterCard
– ce primiti: 2% la orice cheltuieli; 5% la prima cumparatura de la primirea cardului; bonus special la Sensiblu (20% din care 10% discount de la Sensiblu si 10% bani inapoi pe card);
Acest card poate parea ideal, insa are si niste elemente la care trebuie sa fiti atenti: comisioane cam mari de administrare (intrebati exact); nu se poate folosi pe internet (doar la POS, din cate am inteles)
Ce card vi se potriveste? Studiati cu atentie piata. Oricum insa, daca faceti des plati cu cardul, este pacat sa mai platiti si bani bancii cu care lucrati. Puteti profita si puteti alege o solutie prin care sa aveti satisfactia de a primi lunar bani de la banca. Mare atentie sa nu cadeti in alta problema, sa cheltuiti prea mult doar pentru a primi bonus 🙂
Salut,
Vreau sa te intreb ce parere ai despre site-urile de CashBack din Romania.
http://www.SellADeal.ro este site-ul meu si este functional inca din 2011.
Salut, imi propun sa scriu in curand un articol si despre siteurile de cashback. Este un subiect interesant si cred ca piata asta are sanse de dezvoltare.
Despre siteul tau, personal mi se pare ca ar mai avea nevoie de lucru la capitolul design (nu imi confera destula incredere) si la capitolul uzabilitate (partenerii ar trebui sa fie mai in prim-plan, m-am plimbat putin pe site pana sa ii gasesc – si ei ar fi argumentul principal care sa ma convinga sa ma inregistrez, nu?). Succes!
In 2014 au aparut alte cateva site-uri de cashback.
Doresc sa va semnalez o noua aparitie in online-ul romanesc: MyCashBack.ro.
Răsfoiti site-ul http://www.mycashback.ro pentru ca acopera toate categoriile de bunuri si servicii care se pot achizitiona online (sunt peste 100 de magazine in categoria fashion cu cele mai populare branduri, site-uri prin care poţi cumpăra bilete de avion online, etc.) si are probabil cele mai bune oferte de bani inapoi, la peste 380 de magazine partenere.
La Millenium este o conditie pentru suma minima per cumparatura: Pentru cumpărături lunare de cel puţin 150 de lei
Conditia este pentru suma tuturor cumparaturilor din luna, sa fie minim 150 lei in total, eligibile pt cashback.
Exista si carduri de debit in euro care aplica programe de cashback? Mi-ar fi de folos.
Voi face cumparari masive de la amazon.com si vroiam sa stiu daca exista in Romania carduri cashback similare cu “Amazon Store Card” de exemplu, care ofera cca 5% pt o multime de produse.
Hei prieteni, eu am dat de baack.com acum cateva luni. E super misto platforma, ofera pana la 20% cashback si mai au si o super programa de afiliere de 50% . Am 15 prieteni deja in grupa mea si practic cumparaturile le achit din banii primiti din banii din parteneriat)
Salutare! Am vazut ca sunt mai multe site-uri de acest gen pentru cumparaturile online in Romania. Eu folosesc e-comision.ro, e simplu si sunt bonusurile mai mari decat la majoritatea site-urilor, recomand.