Low-cost – de ce unele zboruri sunt mai ieftine decat altele

De cand a patruns in tara noastra, conceptul de zboruri low-cost a devenit foarte popular, permitandu-le multor persoane sa calatoreasca mai des. Ca pe orice piata, segmentul de discount atrage foarte multi clienti. In cazul zborurilor, low cost inseamna optimizarea cheltuielilor pentru companii, servicii la nivelul de baza si extra-optiuni valabile contra cost. Astfel, cei care zboara cu o companie low cost isi fac rezervarile in general online, la fel si check-in-ul. Primavara este un moment ideal pentru zboruri, caci aglomeratia este redusa, iar costurile sunt minime atat in privinta zborurilor, cat si la destinatie (cazare si alte servicii). Sunt momente perfecte de vizitat capitale europene precum Paris, Londra sau Roma.

zboruri low cost blue airPentru biletele de avion de la companii low-cost, platile prin transfer bancar sunt preferate, in timp ce, in general, pentru platile cu carduri de debit / credit se achita o taxa suplimentara. Practic, compania de zboruri transmite catre client costurile pe care le are cu procesatorul de plati electronice. Daca doresti sa alegi variantele de plata preferate de compania de zboruri, platesti mai putin. Daca doresti optiuni, le ai, dar le platesti. Asta inseamna, pe scurt, low-cost, si pare un concept destul de destept, in ideea de a economisi bani la transport si de a avea resurse suplimentare ramase pentru restul calatoriei. Pana la urma, zborul inseamna doar transportul spre locul dorit si intoarcerea acasa, calatoria in sine se consuma la destinatie.

Aceeasi regula se aplica si in privinta serviciilor de call-center: companiile de low-cost au in general servicii de call-center cu supra-taxa, pentru a acoperi costurile acestui serviciu. Mecanismul este simplu: companiile clasice de zboruri impart cheltuielile cu serviciul de call-center catre toti pasagerii, in timp ce companiile de zboruri low-cost directioneaza cheltuielile de call-center doar clientilor care utilizeaza acest serviciu (mult mai putini).

blue airIn Romania, compania Blue Air este cea care a promovat cel mai puternic conceptul low-cost pe piata de zboruri. Pasagerii sai sunt persoane care calatoresc in scop profesional (cei care merg la munca in strainatate), dar si cei ce calatoresc pur si simplu de placere. Destinatii precum Barcelona, Madrid, Napoli, Roma sau Londra au devenit extrem de accesibile, comparand preturile cu cele ale altor companii de zbor.

Conceptul low cost recompenseaza calatorii care accepta sa faca o parte din “munca” – rezervare online, check-in online – si care nu au asteptari legate de servicii suplimentare incluse. Bagajul de cala se plateste suplimentar (daca cel ce calatoreste doreste acest serviciu), la fel si eventualele comenzi de bautura si mancare la bord. Chiar Blue Air promova, cu ceva timp in urma, ideea ca mai bine astepti sa ajungi la destinatie si savurezi mancarea locala intr-un restaurant veritabil decat sa cheltuiesti mult pentru a primi mancare in avion, care oricum nu este la rangul celei autentice, cand mergi in Italia de exemplu.

Dovada a succesului low-cost este ca si unele companii cu zboruri standard, care oficial nu activeaza ca discounteri, au perioade in care reduc puternic preturile, in mod promotional, pentru a atrage mai multi calatori. De asemenea, astfel de companii au inceput sa imprumute din valorile low-cost si sa propuna calatorilor optiuni care nu mai sunt incluse in “pachetul de baza”. Foarte multe persoane apreciaza mai degraba sa economiseasca bani pe transport decat sa primeasca servicii care oricum au un cost foarte mare si de care nu au de fapt nevoie.

Ceea ce este de maxima importanta la un zbor pe distante scurte este securitatea zborului. Judecand dupa istoricul ultimilor 10 ani, nu s-ar spune deloc ca low-cost inseamna compromis la capitolul “siguranta”, caci nu s-au raportat incidente care sa faca o astfel de diferentiere intre companiile de zbor. Ca si in retail, uneori este mai bine sa alegi un discounter, caci vei primi tot calitatea de hipermarket, chiar daca nu ai chiar toate extra-optiunile de care oricum nu ai nevoie mereu…

4 Comments

  1. alexa

    Unele zboruri sunt atat de ieftine, ca te intrebi din ce mai castiga astia… aproape ca te sperie :)) gen zbori cu 15-20 de euro !!!

    • razvaniancu

      Uneori costa mai mult sa ajungi la aeroport decat zborul in sine… sau costa mai mult taxa de bagaj.

  2. Elena

    Asa sa fie toate, nu ne suparam 😀

    • razvaniancu

      Corect 🙂

Comments are closed