In perioada 2000 – 2008, cand piata imobiliara din Romania a decolat si a atins maxime dupa maxime, banii din imobiliare se faceau usor, fara prea multe griji. Situatia era incurajata de investitiile speculative alimentate la randul lor de creditele fara avans acordate extrem de usor de catre banci. Oamenii se gandeau la proprietati (case, terenuri) prea putin in termeni de investitii reale si mai mult in termeni de afaceri speculative.
Dupa ce trendul s-a intors, incepand cu anul 2009, romanii care au ramas cu investitii imobiliare au privit altfel acest domeniu, incercand sa-si valorifice proprietatile intr-un mod mai “onest” din punct de vedere economic – utilizare in mod constructiv, pentru activitati de afaceri sau pentru inchirieri. Romanii au inteles ca ele reprezinta bunuri ce trebuiesc protejate si nu doar o sursa de cash. Multe persoane nici nu au pretentia de a castiga in sine din imobiliare, ci apreciaza conservarea valorii pe termen lung.
In privinta securitatii, exista in prezent solutii complexe, care pot transforma casa intr-o proprietate supravegheata in mod inteligent. Sisteme de alarma antiefractie, camere de supraveghere pentru securitate, alarme de tip wireless si alte dispozitive de acest gen pot fi comandate inclusiv online, din magazine specializate.
Multe din aceste dotari au un rol complex in securizarea unei proprietati: pe de o parte efectul psihologic (multe dispozitive sunt vizibile si ii pot face pe infractori sa renunte la intentiile de intrare prin efractie), pe de alta parte efectul direct: sistemele detecteaza prezenta umana nedorita, atunci cand proprietarii lipsesc, anuntandu-i pe acestia de potentialele probleme si activand inclusiv terti precum firme de paza si protectie si serviciul de Politie.
Nici proprietatile mobile nu trebuie lasate nesupravegheate. Pe langa partea de alarme, aici sunt utile si sistemele de monitorizare GPS. Unitatile mobile montate pe vehicule receptioneaza GPS si transmit date catre serverul de monitorizare, fiind rezistente inclusiv la conditii dificile de exploatare. Pot fi montati pe vehicule chiar si senzori speciali – buton de panica, senzori de usi, monitorizare alimentare sau senzori de motor.
Pentru mediul rezidential (casa, vila, apartament) si small business (magazin, birou), solutii precum sistemele de alarma wireless PROFI JK-06 pot aduce linistea pentru proprietari. Astfel de dispozitive se pot instala rapid, iar programarea si operarea sunt simple, nefiind necesare interventiile unor specialisti. Analizand ofertele online, se pot gasi rapoarte foarte bune intre calitate si pret.
Cei care au avut probleme cu securitatea sunt mai interesati de aceste aspecte, caci o asigurare este utila, dar nimeni nu isi doreste sa ajunga sa o foloseasca – birocratia este mare si unele pierderi pot fi mult mai insemnate decat cele calculate de companiile de asigurari. In plus, proprietatea este asociata cu intimitatea, nu doresti sa stii ca persoane straine au patruns in spatiile pe care le consideri personale.
Mai bine proprietati multe si griji multe 🙂 Era filmul ala Sus in Aer unde spunea tipul ca mai bine sa nu ai nimic, sa nu ai nicio grija… dar pana la urma simtea si el nevoia.