Orice dispozotiv electronic sau electrocasnic poate fi pus usor “la somn”: click si gata, un buton, o atingere, un gest. Pornesti si opresti cand doresti. In cazul oamenilor, nu s-a inventat inca un dispozitiv care sa ne permita sa ne activam si sa ne dezactivam atunci cand dorim. Ar fi interesant sa ne incarcam energiile la comanda, asa cum incarcam o baterie, un acumulator. In schimb, trebuie nu doar sa avem timpul si dorinta necesare, ci si dispozitia.
Unii dorm bine in liniste totala (inclusiv eu, care nu suport nici ticaitul de la ceas), altii nu pot dormi decat cu muzica (am intalnit o astfel de persoana care altfel nu se poate odihni). Nu ne putem decupla insa usor de griji si ganduri, ceea ce ne poate perturba si mai tare somnul. Cand urmeaza o zi importanta – un examen, un proiect nou, o intalnire importanta, o plecare devreme in calatorie – in loc sa adorm imediat, asa cum ratiunea imi dicteaza, se intampla ca stresul sau chiar entuziasmul sa ma tina treaz pana tarziu, de parca mi-ar face in ciuda.
Pe cat de banal, somnul este o provocare pentru multe persoane si a devenit in ultima vreme un subiect care starneste multe discutii, mult interes. Eram zilele trecute la farmacie si, in fata mea, o femeie solicita diverse pastile pentru somn. M-a interesat si pe mine, asa ca am descoperit vreo doua rafturi pline cu suplimente alimentare si medicamente pentru somn usor. Sa fie asta o solutie? Doparea? Sunt sceptic, chiar daca somnul ma provoaca in multe randuri.
Patul este important pentru un somn bun – nu pot dormi oriunde la fel de bine. Sunt hoteluri unde dorm excelent si hoteluri unde ma trezesc mai obosit decat eram cand m-am culcat. In primul rand, patul trebuie sa fie indeajuns de mare, mai ales daca ai si partener de somn. Un 140 de cm este bine, 160 de cm as spune ca este ideal. Am auzit si de paturi mai mari, dar parca nu vreau nici sa ma pierd si nici ménage à trois n-am incercat 🙂
Mai departe, ce este in pat este extrem de important: salteaua (nu prea suport canapelele), perna si lenjeria de pat (din bumbac, neaparat). Saltelele moderne incorporeaza tehnologii complicate (daca privesti reclamele), deci multi au cercetat indelungat pentru ca noi sa dormim cat mai placut. Pernele cu memorie sunt si ele tot mai cumparate, mai ales de persoanele care ajung sa intampine probleme de sanatate. Din cate cunosc, cel mai sanatos ar fi sa dormim fara perna, dar mie mi-e destul de greu sa fac asta, am nevoie de ceva pufos pe care sa-mi sprijin capul si sub care sa imi infig bratul 🙂 Saltelele cu spuma par mai bune decat cele cu arcuri, caci au sansa sa dureze si mai mult, pe langa beneficiile pentru sanatate. Mai ales pentru copii, cred ca este important sa fie alese produse de calitate, iar cand acestea dau semne de orice deteriorare, sa fie schimbate cu altele noi.
Pana la momentul SF in care vom avea un buton de trecere instant la somn, singurul click benefic posibil este cel online, pe magazine de specialitate care se ocupa cu universul somnului: saltele, perne, pilote, lenjerii… Pot fi aplicate si remedii naturiste – lapte cald sau diverse ceaiuri – dar nu cred ca produsele sub forma de pastile sunt tocmai indicate pentru o viata echilibrata…
Pernele speciale cu memorie chiar fac minuni! Recomand! Se gasesc si pe net, si in magazine mari hipermarketuri etc etc.
Poate ne poti spune ce/de unde ai cumparat.
Am cumparat niste perne mai ieftine dintr-un magazin cunoscut si nu prea mi-au placut, cred ca cele de la magazinele specializate sau de la televizor sunt mai bune, chiar daca sunt si ceva mi scumpe!
De unde ai cumparat pernele respective? Nu e problema daca spui numele magazinului, e o tara libera 🙂
In Carrefour si Cora am vazut des promotii.