Cu ani in urma, nu prea dadeam mare importanta locului in care dormeam, insa pe masura ce calitatea somnului m-a interesat tot mai tare, evident ca mi s-a modificat si modul in care privesc astfel de lucruri. O canapea mi se pare in prezent doar un loc in care sa dormi cel mult cateva nopti, in niciun caz sa devina o obisnuinta. O canapea este practica, dar nu iti poate oferi un somn atat de bun precum un pat cu saltea.
Imi amintesc de un moment in care cautam un apartament de inchiriat, iar un proprietar imi prezenta toate detaliile foarte frumos finisate ale locuintei, ajungand si la dormitor. Aici, surprinzator, exista tot mobilierul, dar nu si salteaua. Explicatia a venit rapid: proprietarul a considerat ca persoana care inchiriaza ar trebui sa-si cumpere singur o saltea, pentru a alege exact ceea ce isi doreste, exact ce ii convine mai bine pentru un somn linistit. Desi mi s-a parut ciudat pe moment (toate apartamentele de inchiriat ce au pat sunt dotate si cu saltea), am inteles modul de gandire al respectivului proprietar si nu mi se pare unul gresit. Salteaua poate fi mai importanta decat patul in sine.
Multe hoteluri folosesc in promovare un cliseu – “vino la noi si te vei simti ca acasa”. Mai nou, studiile au aratat ca persoanele care calatoresc in scop turistic nu merg la hotel pentru a se simti ca acasa, ci tocmai pentru a experimenta ceva diferit, pentru a iesi din rutina – de aici si succesul conceptului de boutique hotel. Insa, cand vine vorba de somn, toata lumea vrea sa se simta ca acasa. Mi s-a intamplat de multe ori sa dorm extrem de prost in unele hoteluri – am gasit saltele si perne in care ma scufundam, dar si saltele si perne ce pareau facute din piatra… in acelasi timp, am avut si multe experiente placute, cu paturi in care te simti excelent, aproape ca ai lenevi toata ziua acolo.
N-am sa uit un hotel din Bruxelles, care desi nu era impresionant ca design (avea 4 stele, dar nu era fabulos deloc), oferea in mod gratuit posibilitatea de a solicita de la receptie alte tipuri de perne decat cele standard din camera. Puneau la dispozitie vreo 3-4 tipuri de perne, fiecare cu avantajele sale. Altfel spus, se punea mare pret pe calitatea somnului si pe faptul ca fiecare individ are nevoile sale.
Vedem reclame la perne si saltele mereu pe la televizor, este o categorie devenita standard in rubricile de teleshopping. Si de pe internet se pot comanda produse de acest gen, avantajul fiind analizarea ofertelor de la mai multe magazine de profil. Din cateva clickuri, poti alege ce inseamna pentru tine un somn usor. Multe persoane evita in prezent saltelele cu arcuri si aleg saltele din spuma precum salteaua Memory2 sleep Comfort 19cm.
Somnul este important, mai ales in epoca stresului permanent in care traim cei mai multi dintre noi. Pentru copii, saltelele dedicate sunt si mai importante. Am vazut prin magazine unele saltele oribile, deci trebuie tinut cont de faptul ca nu orice saltea care este de vanzare este si o saltea ce permite un somn cat de cat bun.
O saltea are vreo 5-8 ani de viata in mod normal, am inteles ca ar trebui igienizata dupa aceasta perioada, caci se umple de bacterii, microbi etc.
In general noi, romanii, folosim produsele mult mai mult decat este indicat… pe de o parte e bine, caci nu cumparam in prostie, pe de alta multi dintre noi exagereaza…
Sunt persoane care la recomandarea medicului ajung sa aleaga anumite saltele.
Corect, bine si asa.