Societatea s-a schimbat mult cu fiecare generatie care a trecut, iar acest lucru se vede in cele mai mici detalii, inclusiv in ceea ce priveste jucariile. Cei ce au copii mici astazi, deci merg des prin magazinele de jucarii (nici nu exista asa ceva cu 15 ani in urma, in Romania) sau viziteaza raioanele dedicate din hipermarketuri, observa cu siguranta cat de mult s-au schimbat lucrurile in domeniu. Cum aratau jucariile noastre si cum arata jucariile lor – diferente destul de mari, chiar daca mai exista si “clasice”. Pe toate categoriile de varsta exista inovatie, apar in fiecare sezon colectii noi, la fel ca pe piata de telefoane mobile sau laptopuri.
De altfel, jucariile actuale incorporeaza si multa tehnologie, sunt tot mai “smart”, unele cu competente educative, altele fara. In plus, au o legatura directa cu lucrurile reale din societate, astfel ca exista tablete interactive si alte asemenea. Pana la urma, copiii de astazi sunt obligati sa fie mai smart inca din primii ani, pentru ca societatea pe care o vor avea ei va fi cu mult diferita fata de cea pe care am mostenit-o noi. Este tehnologia ceva bun? Probabil ca nu, caci evolutia nu poate fi oprita. Mai depinde cum o folosim.
Acum, modele aparent nelimitate de jucarii exista si in mediul online, iar comanda lor din magazine electronice este… joaca de copii. Adica simplu. Cei mici stiu de la varste fragede sa utilizeze dispozitivele noastre IT&C, iar atunci cand sunt in clasele primare si stiu sa citeasca, cel mai probabil stiu deja despre internet mare parte din ceea ce stim si noi (sau mai mult, in cazul parintilor nepregatiti). Astazi cumparam de pe internet multe lucruri pentru copii, de la jucarii la carucioare. Inca din formarea lor, copiii se vor obisnui cu e-commerce-ul, trecand rapid de la jucarii destepte la conceptul de smart infiltrat in toate activitatile zilnice. Scoala devine si ea tot mai interactiva (prea mult “e-” tinde sa fie in scoala, dupa parerea mea).
Tinand cont ca tehnologia si societatea evolueaza atat de rapid, ma intreb cum vor arata jucariile peste 10, 15, 20 de ani. Un lucru este sigur: LEGO si Barbie vor supravietui, chiar daca sigur vor fi si aceste jucarii in trendul lumii respective.