Observ in ultimii ani un adevarat trend al renuntarii la viata urbana si al intoarcerii spre agricultura. Nu doar persoane care au lucrat in strainatate, ci si corporatisti care nu au cunostinte de specialitate, isi propun sa-si investeasca “averea” pentru a deveni fermieri. Unii vor sa cultive cereale, altii legume, altii intretin livezi. Exista persoane care se indreapta spre cresterea albinelor si altele care considera ca a creste capre, oi si vaci, dar si pasari, poate fi profitabil. Ader si eu din punct de vedere al dorintei, la acest trend.
De fapt, aud multe pesoane in jurul meu, oameni ocupati din mediul urban, care viseaza la o mutare a muncii in agricultura. Sa parasim orasele si sa ne facem fermieri. Din pacate, putini avem curajul acesta, caci riscurile sunt si ele mari, plus ca trebuie sa ne adaptam din multe puncte de vedere. O afacere “la tara” inseamna, in mare parte, viata la sat. Adica, te muti cu familia intr-un mediu mai putin ospitalier, judecat dupa exigentele urbane moderne, dar extrem de proaspat si linistit. Te muti in natura, lucrezi cu natura, castigi din natura.
Din punctul meu de vedere, a alege o astfel de cale implica doua principale posibilitati: aplici o investitie mare in activitati agricole curente, testate deja pe piata, ori gasesti o nisa, ceva inedit, acolo unde poti incepe si cu o suma mica investita. Poate vrei sa iti faci o gradina cu soiuri de rosii aduse din diverse tari sau poate cultivi plante mai rare pe la noi. Poate cumperi capre si produci branza cu retete din Franta. Cea mai mare problema a persoanelor “normale” (adica cei din clasa medie, care au niste economii, dar nu foarte mari) este renuntarea la o viata stresanta, dar sigura (un job ok) pentru ceva nesigur, dar cu multe satisfactii teoretice. Este probabil un gen de intoarcere la pamant, ceva ce tine de ADN-ul nostru de culegatori si vanatori. Cand lucram in cladiri din fier si sticla, cand traim conectati la wireless si verificam totul pe smartphone este oarecum o mutatie a noastra, o improvizatie. Unii ii spun evolutie.
De fapt, astazi a fi fermier nu inseamna a da cu sapa pana te dor mainile si nici a ara cu metode vechi. Tehnologia exista si in agricultura, ba chiar folosesti internetul pentru a comanda seminte si multe alte produse utile, dar si pentru a gasi furnizori pentru productia ta. In magazine online precum acesta, ai la dispozitie totul, poti plati online si poti beneficia de livrarea prin curier. Nu mai esti “taran” in agricultura de subzistenta, cred ca este bine ca poti beneficia de tehnologie si totusi sa nu ii mai ramai captiv, asa cum se intampla in… “mediul office”.