Birdwatching – o resursa de turism prea putin exploatata in Romania, dar cu mare potential

De ani multi, ONG-urile ce se ocupa cu probleme de mediu si protectie a animalelor au semnalat ca vanatoarea anumitor specii de pasari este total scapata de sub control – cazul ciocarliilor este cel mai popular, caci au fost dovedite cu probe video adevarate masacre. Autoritatile romane par a fi in continuare total nepregatite atunci cand vine vorba despre mediu – braconajul este o afacere facuta la cote masive atat in paduri, cat si in / pe ape. De la lemn si pana la pesti, pasari, mamifere, specii protejate de plante – toate sunt obiecte ale unei industrii bazate pe incompetenta, dar si pe coruptie. Ca de obicei, specific Romaniei, o tara care adesea – prin actiunea oamenilor – trage in jos nivelul de “normalitate” moderna din Uniunea Europeana.

Romania ar trebui sa isi protejeze resursele, autoritatile ar putea face din aceste lucruri obiective de importanta strategica. Potentialul turistic este enorm in tara noastra, daca ne gandim ca avem nu doar Marea Neagra, ci si munti cu paduri impresionante, Delta Dunarii, lacuri si alte zone cu totul deosebite, care ar atrage de zeci de ori mai multi turisti straini, daca s-ar afla in tari “civilizate”. Dar asa a fost norocul nostru, sa avem astfel de obiective naturale. Daca nu facem mare lucru, macar sa protejam ceea ce avem, zic eu. Altii au distrus natura sub nevoia de extindere si modernizare a asezarilor umane (autostrazi, fabrici etc), cand problemele de mediu nu pareau atat de importante. Acum, cand omenirea resimte efectul negativ al omului asupra naturii, in Romania se distruge doar asa, aiurea, nici macar cu vreun scop de genul invocat mai sus. Din contra, se actioneaza pe baza de prostie, ignoranta si, din nou, coruptie.

binocluUneori, lucrurile simple au nevoie doar de strategie, de implicare, de competenta. Un subiect despre care s-a vorbit foarte rar in tara noastra este birdwatching-ul. Pe romaneste, privitul pasarilor – cu ochiul liber, dar si prin instrumente optice precum binoclurile. In tari dezvoltate precum Marea Britanie, astfel de hobby-uri sunt extrem de populare in randul oamenilor. Multi calatoresc si cheltuiesc foarte multi bani pentru a vedea diverse specii de pasari.

Prin Delta Dunarii, dar si prin alte arii deosebite din toate zonele tarii, Romania are un potential imens in domeniu. Se poate dezvolta un segment de turism care sa aduca venituri impresionante, de peste granite. In plus, daca birdwatching-ul ar fi promovat mai puternic si in tara noastra, poate am fi mai constienti de importanta protejarii pasarilor si a naturii in general. Romanii stau destul de prost in privinta problemelor de mediu & animale, iar “bubele” cred ca vin din educatie, dar si din modul in care este organizata societatea in general. Avem atat de multe aspecte deficitare in societate, incat protejarea naturii ni se pare ceva mult prea indepartat de grijile noastre cotidiene. Intr-o tara saraca si mai mereu sub iluzia schimbarii politice, nici nu poti avea prea multe pretenii.

Combinatie de sport, relaxare si drumetie, in spirit ecologist, birdwatching-ul ar merita promovat cat mai puternic in Romania, dar reglementat si organizat astfel incat sa poata atrage si mai multi turisti straini. Cei ce doresc sa cumpere binocluri si sa se apuce de o astfel de activitate pot gasi online multe modele pe diverse segmente de pret si performanta, in magazine precum spy-shop.ro. Poti spiona pasarile de zi, dar si pe cele de noapte, daca te dotezi cu lanterne si alte instrumente speciale.