Din cand in cand, mai apare cate-o dezbatere sau campanie legata de rolul mass-media in educatie si cultura. Pentru ca este la indemana si pentru ca poate fi reglementata, televiziunea este in general supusa analizelor cu privire la continut. Unele posturi TV din Romania (mai ales cele generaliste) sunt acuzate foarte des de o indobitocire a publicului telespectator, prin productii de slaba calitate, care aduc in prim-plan multa mizerie umana, incultura… ce mai, adevarata prostie. Se ajunge mereu la intrebarea: Are mass-media rolul de a-si educa audienta? Pareri pro si contra, evident, pentru ca problema este una mai complexa, nu poate fi transata atat de simplu.
Adevarul este ca avem telecomanda. Nu ne obliga nimeni sa privim porcarii televizate. Avem canale de documentare, de stiinta, canale TV despre natura, arta… pana si filme ce tin pana la urma tot de arta. Gasim la TV teatru, muzica, chiar muzica buna. Totul depinde de alegerea noastra. Pentru ca noi sa alegem bine, exista familie si – ar trebui sa existe – scoala. In ceea ce ma priveste, sunt de acord cu o reglementare mai severa a continutului TV, mai mult ca o forma de protectie pentru copiii mici, uneori nesupravegheati atent. Totusi, ma gandesc ca, la nivel de societate, nimeni nu reglementeaza purtarea oamenilor pe strada, in mijloace de transport in comun, in diverse spatii publice… deci copiii pana la urma oricum interactioneaza cu lumea reala, caci asta-i Romania, un colaj aparte.
Dar cine reglementeaza internetul? Astazi, poti vedea orice online. Si aici, pe internet, nu cred ca ar trebui sa existe bariere. Din nou, poate doar sisteme care sa ii protejeze pe copii, daca familia si scoala nu o pot face destul de bine. Internetul este new media, iar noile generatii petrec mai mult timp pe internet decat in fata televizorului, cel putin de la varsta la care prefera tableta si smartphone-ul in locul desenelor animate (desigur, desenele sunt si online, dar este vorba de o anumita etapa).
Ne putem educa online? Desigur, depinde din nou de noi, de ceea ce vrem sa vedem online. Putem sa ne informam, sa ne educam, sa urmarim documentare online, la fel de bine cum putem sa pierdem vremea pe retele sociale si sa ne consumam timpul cu nimicuri. Educatie si cultura prin mass-media? Da, se poate, exista, trebuie doar sa accesam. Iar pe cei mici, sa ii indrumam.