Daca n-ar mai exista internetul, n-ar mai exista comertul electronic. Dar asta nu ar fi o tragedie, caci ramane comertul clasic. Retailul offline este insa si el dependent de tehnologie, pentru a putea fi modern cu adevarat. Cum ar arata un hipermarket fara cantare electronice si fara sistemele de management – gestiune care sa poata oferi un flux optim de marfa? Si, mai ales, cum ar fi un asemenea magazin fara cititoare de coduri de bare – ganditi-va ce aglomeratie ar fi la casa, daca ar trebui introduse preturile manual.
Toate acestea nu sunt de domeniul SF, sunt doar parte a trecutului recent, foarte recent. Cu 20 de ani in urma, asa arata comertul in Romania. Chiar si astazi, comertul mai arata asa in unele mici magazine din mediul rural, dar legislatia le va obliga si pe ele sa se modernizeze.
In prezent, stilul de viata al oamenilor face ca acest comert modern sa fie baza in retail, iar tendinta se va accentua in anii urmator, asa cum s-a intamplat deja in tarile dezvoltate. Chiar si in localitatile mici si in mediul rural, oamenii produc tot mai putin in gospodaria proprie si cumpara tot mai mult din magazine. Fluxul de clienti si de marfa ii obliga pe retaileri sa fie performanti. Legea sprijina si ea modernizarea industriei, pentru ca un sistem informatic adecvat inseamna transparenta si usurinta in control, deci mai putina evaziune fiscala.
Numarul de tranzactii cu cardul de debit / credit la comercianti creste luna de luna in Romania, caci toate institutiile din domeniu promoveaza aceasta forma de plata, inclusiv prin campanii promotionale. Volumele platite cu cardul cresc si ele permanent, iar tara noastra recupereaza din distanta care o separat la acest subiect de tarile din Vest. Cum ar arata comertul astazi fara tehnologie? Haotic, cel mai probabil, caci este greu sa iti mai imaginezi si mai ales sa accepti o stare mai rea, dupa ce te-ai obisnuit cu o anumita comoditate in astfel de activitati simple, de zi cu zi.