De ceva timp, plitele cu inductie sunt tot mai prezente in ofertele magazinelor din Romania, semn ca exista cerere. Interesul romanilor pentru acest subiect poate fi observat si prin prisma a tot mai multe articole in media online, dar si posturi si comentarii pe bloguri si forumuri.
Personal, am avut ocazia recent sa cumpar o astfel de plita cu inductie, insa nu am avut “curajul” si am optat pentru una cu gaz. Anul viitor, pentru o alta locatie, va trebui din nou sa fac o astfel de alegere si cel mai probabil voi alege o plita electrica vitoceramica – probabil cu inductie. Plitele electrice de acest gen au avantaje certe, singurul dezavantaj ar fi ca ai nevoie de vase de gatit speciale – oale si tigai fabricate din inox sau materiale feroase cu densitate superioara. Partea buna este ca se incalzeste doar suprafata acoperita de vas, deci este practic imposibil sa te arzi la o plita cu inductie.
De ce sa alegi o varianta electrica? Eviti in primul rand inhalarea gazelor arse, extrem de toxice (multe studii recente arata cat de daunator este pentru sanatate gatitul in bucatarii cu plite cu gaz). Vasele in care gatesti se pastreaza mult mai bine daca nu sunt “atacate” permanent de flacari, asa ca arata mult mai bine si rezista pe termen lung. Apoi, totul este perfect controlat – temperatura, timp… Gatitul este mai usor. Folosesc in prezent un cuptor electric si imi place mult mai mult decat cel traditional. Gatitul este parca si mai curat, nu trebuie sa intorci mancarea in tava, nu risti sa arzi mancarea… Sunt cu siguranta un bucatar mai bun de cand folosesc un asemenea echipament 🙂
Conform beko.ro, plitele cu inductie sunt oferite de aceasta companie (pe perioada promotionala limitata) cu 5 ani garantie, ceea ce este un avantaj important. Din punct de vedere tehnic, “datorita tehnologiei speciale de gatit prin inductie, suprafata plitei nu se incalzeste decat in contact cu vasul, mancarea nu se arde atunci cand se varsa iar curatarea si intretinerea devin extrem de usoare”.