Pentru a ajunge la inaltimea de 1,5 – 2 metri, unui brad (asa cum sunt cei care se vand de Sarbatorile de iarna) ii sunt necesari mai mult de 10 ani. Bradul taiat aduce bucurie pentru cel mult cateva saptamani, apoi este aruncat afara si lasat sa se usuce. Practic, bradul este omorat. Se pare ca nu omoram doar porci de Craciun, ci si brazi, tot parte din… obicei 🙂 Asa cere “datina”. Din pacate, cu zeci de ani in urma oamenii nu prea isi puneau problema protejarii mediului inconjurator.
Astazi, lucrurile stau cu totul altfel; nevoia protejarii mediului SE VEDE: padurile sunt tot mai reduse ca dimeniuni, unele specii de animale au disparut si altele sunt in pericol sa dispara, in Marea Neagra exista tot mai putini pesti (se pune problema la nivelul Uniunii Europene ca pescuitul de calcan sa fie interzis o perioada, iar interdictia la pescuitul de sturioni tocmai a fost prelungita cu inca 5 ani), aerul este tot mai poluat in orase… Asadar, trebuie sa GANDIM si sa alegem nu doar sa ne satisfacem unele mofturi, ci sa actionam responsabil. Pentru noi si pentru urmasi (poate nu suna cool, insa asta este adevarul).
De cand sunt eu cel care alege, nu numai ca la mine acasa exista brad artificial, dar si pe parintii mei i-am convins sa faca aceeasi alegere. Bucuria copilului meu in momentul in care am impodobit bradul acesta (care nu este natural) a fost maxima, cu nimic mai prejos decat ar fi fost in cazul unui brad natural. Cred ca ideea ca trebuie brad “adevarat” tine mai degraba de adulti si nu de copii, care stiu sa se bucure de orice lucru si de sensul lucrurilor uneori mai profund decat o fac “oamenii mari”.
Mai nou, am remarcat ideea alegerii unui brad in ghiveci, care sa poata fi replantat dupa Craciun. Este adevarat, costa putin mai mult (dar nu imens, costul este rezonabil), dar ai brad autentic acasa si in acelasi timp stii ca ai ajutat si la plantarea unui copac, in cele din urma. Cei de la Floria.ro spun “De Craciun, fii mai bun! Comanda brazi in ghiveci“. Si nu doar ca o spun, ci si ofera brazi de calitate si toate serviciile “la pachet”: livrare gratuita si chiar ajutor pentru replantarea bradului, atunci cand vremea de afara va fi favorabila: “Prin Serviciul de Replantare, Floria asigura ridicarea bradului din locuinta clientului, pastrarea bradului pe timpul iernii in conditii optime si replantarea lui atunci cand mediul este favorabil. In luna martie Floria va demara o campanie de replantare a acestor brazi, actiune la care pot participa si clientii Floria. Serviciul de Replantare Brazi poate fi selectat din pagina de produs a bradului pe care il alegeti“, se mentioneaza aici, in sectiunea dedicata brazilor de Craciun.
Imi place campania Floria si imi place modul in care fac CSR, in armonie cu natura si in parteneriat cu WWF. Spun asta in calitate de persoana care a cumparat ursulet WWF si a contribuit putin la ajutorul dat lui Mos Martin. Asadar, de Craciun, alegeti fie un brad arificial, fie un brad natural in ghiveci, pe care sa va asigurati ca il si plantati ulterior. Cei de la Floria.ro ofera inclusiv sfaturi cu privire la ingrijirea si intretinerea bradului pe perioada in care acesta este gazduit in interiorul casei.