Oamenii isi doresc solutii de incalzire cat mai economice si superioare din punct de vedere termic, ceea ce nu este de mirare, daca ne uitam la facturile tot mai mari de gaz (daca nu gresesc, preturile au crescut la gaz mai mult decat la energie electrica in ultimii ani, iar in anii urmatori se pare ca va fi aceeasi tendinta acceptata de autoritati, in tara noastra). Astfel, sunt tot mai cautate alternative. In unele cazuri pentru ca nu exista retea de gaz in zona, in alte cazuri pentru a identifica un randament mai bun.
AMASS, companie dedicata pe solutii de inclazire mai economice decat gazul, propune sistemele electrice de incalzire in pardoseala, acestea fiind mult mai avantajoase din punctul de vedere al costurilor lunare fata de o centrala clasica pe gaz, conform specialistilor firmei. Cu toate acestea, exista foarte multe companii care distribuie acest tip de sistem, motiv pentru care este bine sa fiti informati corect.
La intrebarea “cum alegeti un sistem electric de incalzire in pardoseala”, AMASS subliniaza diferenta dintre un produs de calitate fabricat in Danemarca si un produs obisnuit, a carui calitate nu se poate compara cu solutiile celor de la AMASS. Pe langa faptul ca incalzirea in pardoseala este mai rentabila decat o centrala pe gaz, exista multe alte detalii interesante.
De exemplu, pentru o casa de 150 mp utili, bine izolata termic, media lunara in timpul sezonului rece (septembrie-martie) ar fi in jur de 600 ron. In plus exista posibilitatea ca in viitor sa deveniti independent energetic prin conectarea acestui sistem de panouri fotovoltaice. Acest sistem cu o putere instalata mai mica cu 30% decat alte sisteme de incalzire va va diminiua si investitia in panouri fotovoltaice (investitia in panori fotovoltaice pentru producerea de 1kw energie este de cel putin 600 euro, pentru 5-6 kw economisiti cu sistemele AMASS deja economisiti 3000-3500 euro in investitia viitoare, conform calculele prezentate de companie).
Cum puteti ajunge la facturi de valoare mai mica? “Nu trebuie decat sa alegeti calitatea si performanta sistemului electric de incalzire in pardoseala, a carui durata de viata poate ajunge la 80 de ani AMASS, fabricat in Danemarca. Cum se poate ca un asemenea sistem sa reziste atat de mult? Secretul consta in calitatea materialelor si componentelor care alcatuiesc acest sistem, mai precis a cablurilor incalzitoare. In general, majoritatea produselor ieftine sunt realizate cu 2 conductori intr-un cablu cu manta de PVC”, subliniaza oficialii AMASS.
Avand in vedere ca aceste cabluri sunt pozitionate in sapa, in adezivul gresiei sau direct sub parchet, ele trebuie sa fie extrem de sigure si rezistente pentru a face fata actiunii mecanice si timpului. Pentru pardolei noi, acest sistem nu are nevoie de sapa speciala. Este de ajuns ca peste suprafata de beton sa se aseze polistiren extrudat pentru izolare termica, iar peste acesta se va aplica plasa STM care sustine cablul incalzitor si armeaza sapa. Dupa aceste etape, gresia, marmura, parchetul sau orice alta pardoseala poate sa fie montata.
Important de mentionat este ca aceste cabluri sunt produse in Danemarca, nu in tari precum China, Bulgaria, India sau alte state din afara continetului european, asociate in general cu o calitate “discutabila”. Cablurile sunt rezistente datorita materialelor de inalta calitate folosite la realizarea acestora si au constructie unica fata de restul cablurilor incalzitoare din piata (2 conductori in masa de plastic sau silicon sub o manta de PVC). Astfel, la exterior se afla un strat de PVC cu inseratie de teflon, al carui rol este acela de a spori rezostenta la actiunea mecanica. Sub stratul de PVC exista folie de aluminiu pentru ecranare si disipare uniforma a caldurii pe toata circumferinta cablului. La interiorul cablului se regaseste fribra de sticla pentru a sporii rezistenta cablului in timp la rasucire si incovoiere si silicon pe fiecare conductor pentru a elimina riscurile de atingere intre conductori cat si a minimaliza riscul distrugerii acestora simultan. Desigur, eu nu sunt specialist in domeniu, informatiile le-am preluat de la cei de la AMASS 🙂
Specialistii AMASS va recomanda de asemenea ca sub sapa sa fie montata o izolatie termica de calitate, astfel, cablurile incalzitoare vor da randament si toata caldura va fi redirectionata in sus. Insa, pentru aceste lucrari va stau la dispozitie consultantii Amass, care va pot oferi cele mai bune solutii, proiectare si montaj in materie de incalzire electrica in pardoseala si cabluri incalzitoare de calitate – detalii pe www.amass.ro.
din pacate, nu cunosc pe nimeni care sa aiba implementat un asemenea sistem, poate si din cauza faptului ca stau la bloc, unde se merge masiv pe incalzirea centrala sau termoficare