Jocurile de constructie si creatie – cele mai eficiente jucarii

Copiii sunt atrasi de cam toate jucariile promovate la TV, precum si de cele care au ambalaje promitatoare sau pe care le observa la parteneri de joaca. De multe ori este vorba despre jucarii care nu sunt in sine chiar atat de grozave sau care nu ofera decat activitati de moment, pentru ca jocul in sine cu acele produse nu poate dura prea mult.

In schimb, exista si altfel de jucarii: cele creative, jocurile de constructie si cele care implica socializare / competitie intre jucatori, jucarii cu care cei mici (si cei mari) pot sa-si ocupe mult timp in mod eficient, caci aici exista si o latura educationala. Altfel spus, copiii pe de o parte chiar se joaca mult timp cu acele jucarii, iar pe de alta parte chiar invata si se dezvolta in urma acestor activitati.

Ca parinte, stii cu siguranta ca exista multe jucarii “de colectie”, adica cele cu care copilul s-a jucat doar de cateva ori, in principiu in zilele in care le-a primit; mai departe, acele jucarii sunt mai mult de decor. Este destul de neplacut mai ales cand sunt jucarii destul de scumpe, dar care nu constituie insa de fapt o atractie deosebita, caci au posibilitati limitate de joc si mai departe devin plictisitoare. In acelasi timp, as mai puncta o categorie: jucariile cu timp limitat de utilizare… din motive tehnice. Spre exemplu plastilina si alte jocuri / jucarii care se strica usor si care trebuie aruncate curand (chiar si in ciuda unor promisiuni din reclame).

Din ce-mi amintesc din copilarie, cel mai mult timp am petrecut jucandu-ma cu jocuri de constructie, de la cuburi normale la celebrele Lego. Aveam o galeata plina cu astfel de piese si petreceam chiar si ore intregi construind lucruri complicate. Imi amintesc cat de bine ma simteam cand faceam un vapor sau un autocar din piese mici si cat de suparat eram cand se intampla ca lucrarea mea (pe care in general o pastram macar 2-3 zile) sa se destrame accidental. Sentimentul de a realiza ceva unic cu propriile maini era deosebit. Chiar mi se parea ca sunt un designer bun, ma straduiam mereu sa fac constructii originale, nu sa urmez sugestiile de pe pachetele cu piese.

Acum, in calitate de tata, pot spune ca si al meu copil petrece mult timp (cel mai mult timp) cu astfel de seturi de constructie si creatie. Practic, sunt jucariile cele mai eficiente, daca raportam costul la timpul de utilizare. Isi merita cu siguranta banii, mai mult decat orice alte jucarii! Si culmea, raman si in stare foarte buna, gata pentru a fi descoperite de alte generatii de copii (le poti pastra sau le poti dona).

In categoria jocurilor creative cu un randament foarte bun pare sa se incadreze si nisipul kinetic, despre care am aflat destul de recent. Ce inseamna nisip kinetic? Nisip de jucarie perfect pentru joaca in casa, care nu se usuca, nu se risipeste, nu se lipeste de maini si nu murdareste, fiind 100% sigur si non-toxic.

nisip kinetic

Nisipul kinetic este potrivit chiar si pentru copiii cu alergii, caci nu contine caseina si nici gluten. Aduci plaja acasa, fara sa faci mizerie. Nisipul se poate chiar dezinfecta! O altfel de jucarie, nisipul kinetic are sansa de a cuceri copiii, oferindu-le o activitate creativa care va dura cu siguranta mult timp la fiecare “sedinta” de utilizare. Parintiii se pot bucura de partea economica – nisipul kinetic este refolosibil si nu se usuca niciodata. Pe www.nisip-kinetic.ro pot fi gasite multe produse ce pot fi comandate usor, cu livrare oriunde in Romania.