Imi amintesc cu multi ani in urma cand am incercat niste instrumente financiare de investitie printr-o banca ce opera la acel moment si in Romania. Aveam un surplus de cash si imi doream sa incerc si altceva, dupa ce testasem – cu bune si cu rele – piata de capital. Imi amintesc ca am fost pus sa completez fel de fel de formulare pentru a mi se identifica un profil de risc acceptat.
Doar asa eram validat pentru a mi se permite sa “joc” niste bani pe instrumente financiare cu risc. In mod realist, riscul era de fapt destul de mic – se referea mai degraba la riscuri de economie globala. Si totusi, imi amintesc ca desi vorbeam de niste instrumente destul de sigure, trebuia sa semnez ca am citi ca imi asum riscuri, inclusiv riscul de a pierde toata suma de bani investita! Spre deosebire de depozitele bancare, astfel de instrumente nu sunt garantate de nimeni si de nimic.
In cazul criptomonedelor se reflecta si mai bine acest risc, pentru ca tu cumperi bitcoin, etherium sau alte astfel de monede la un pret si apoi, chiar si cateva minute mai tarziu, poti vinde la cu totul alt pret, fara a lua in calcul si comisioane. Oscilatiile pot fi atat de mari incat in cazuri extreme poti pierde o mare suma de bani sau chiar toti banii, daca asistam la o prabusire a cotatiilor. Exista orice risc, chiar si acela ca moneda sa dispara cu totul.
Evident, cine investeste o face pentru a castiga, nu pentru a pierde! Exista multe exemple de mare succes, chiar milionari in dolari care au inceput cu investitii de cativa dolari in bitcoin sau alte monede, dar la momentul potrivit. Acum, poti alege numeroase monede, unele cu risc mare (si oportunitati enorme), altele cu risc teoretic mai mic si oportunitati ceva mai reduse.
Pentru cei ce nu cunosc foarte bine domeniul, probabil cel mai bine sa se mearga pe o investitie “clasica”, adica in bitcoin – criptomoneda cu cel mai mare succes si cea mai mare stabilitate, care se tranzactioneaza la volume enorme in fiecare zi. Trebuie sa te informezi foarte bine inainte de a lua o decizie si trebuie sa lucrezi cu platforme de specialitate – tranzactioneaza monede virtuale cu CryptoCoin, chiar utilizand cardul tau bancar, atat de simplu!
Cat de riscant este sa investesti in criptomonede? Foarte riscant! Tocmai de aceea este indicat sa investesti sume de bani pe care iti permiti sa le pierzi. Ai niste zeci de mii de euro economisiti? Probabil ca o idee buna ar fi sa nu investesti mai mult de cateva sute de euro, poate maximum 1-2 mii de euro in criptomonede. Poti chiar incepe cu mai putin, sa nu cumperi de toata suma in aceeasi zi, pentru a nimeri valori diferite si a face o medie.