Există în cultura internațională o mulțime de citate despre importanța gesturilor mici. Picătură cu picătută se face lac, până și o picătură lipsă într-un oceas ar însemna un ocean mai mic. Totul contează în acțiunile noastre de zi cu zi, chiar dacă ni se pare că gesturile noastre sunt mici și neînsemnate. Când privim împreună aceste acțiuni individuale, așa se ajunge la o adevărată schimbare. Împreună nu avem limite, spun si cei de la E.ON România, în campania de responsabilitate socială WE has no limits. Fiecare gest mic contează, împreună decidem viitorul lumii, căci campania vizează chiar planeta noastră: vrem un viitor mai verde, o planetă sustenabilă, care ne “suportă” mai bine.
Să trăim în armonie cu natura poate părea ireal în zilele noastre, căci impactul vieții moderne nu este deloc pe placul planetei. În 2020, data de 22 august a consemnat ziua în care umanitatea și-a consumat resursele naturale pe care planeta le poate produce într-un an întreg. Mai exact, de atunci suntem “pe minus”, adică în prezent consumăm ceva din viitor, de la generațiile următoare – în loc să le lăsăm o moștenire fabuloasă, le producem de fapt o pagubă care la un moment dat va avea un impact major…
Când vine vorba despre lucrurile importante din societate, adesea ne simțim mici și neînsemnați, prea lipsiți de putere pentru ca vocea, deciziile, acțiunile noastre să conteze. Atunci, dăm vina pe alții care “nu își fac treaba” – conducători locali, regionali și centrali ai statului, ba chiar și pe cei care fac politică la nivel continental sau global. Așa se întâmplă când vedem gunoi pe strada pe care locuim, la fel când vedem că unii pomi se usucă în parc din lipsa irigației sau când citim pe internet despre nivelul ridicat al poluării in orașul în care trăim. Unii dintre noi acționează însă și aduc acele picături care contează. Când salvezi un copac, nu salvezi pădurea, dar acel copac nu este inutil. Când ai adunat gunoiul făcut de alții pe stradă, ai consumat câteva minute din timpul tău, dar nu inutil, ceva s-a schimbat.
Poți ajuta și cu puterea exemplului. Dar nu este vorba despre imagine personală, ci doar despre a face bine, despre a acționa individual pentru ca împreună să se întâmple ceva măreț. Unde-s mulți, puterea crește. Însă asta nu înseamnă că toți trebuie să acționeze împreună simultan într-un mod public, fiecare poate participa la ecologizarea unei zone dintr-un parc puțin câte puțin, cât mai des, nu doar într-o zi în care se organizează o campanie publică în acest sens. Anual se organizează Ziua Pământului, când simbolic se sting luminile timp de o oră. Însă ceea ce contează cu adevărat este să economisești energie electrică de fiecare dată când poți face acest lucru, nu doar când “se zice la TV că așa trebuie”. Nu este de ajuns să fim cool pe rețele de socializare, să fim activiști doar pentru trenduri.
Acele mici momente, acele mici acțiuni pe care le facem în diverse situații, acele schimbări de comportament de zi cu zi, acelea sunt lucrurile care contează cel mai mult. Când adunăm aceste mici acțiuni, nu există limite pentru ceea ce putem realiza. “Cu fiecare schimbare, lumea va fi un loc mai curat și mai verde pentru fiecare dintre noi. Lucrând împreună, putem depăși marile provocări ale prezentului și putem face viitorul mai sustenabil și mai bun pentru noi toți. Împreună nu avem limite“, se subliniază în campania WE has no limits, unde „Împreună” reprezintă un „Noi” colectiv, o invitație de a contribui și schimba ceva pentru fiecare dintre noi, pentru societatea noastră și planeta pe care trăim. Miza este așadar URIAȘĂ. Vorbim de singura planetă pe care o putem considera acasă. Nu există un plan B! Trebuie să acționăm azi, acum.
Un viitor nelimitat de verde și sustenabil este o chestiune ce nu ține doar de politica marilor lideri ai lumii. Acțiunile trebuie să le facem fiecare dintre noi, picătură cu picătură se ajunge nu doar la un lac, ci la un ocean! Avem mai multă putere decât am crede… Iată ceva idei pe care le-am putea include în rutina noastră zilnică astfel încât împreună să construim un viitor nelimitat de verde și sustenabil pentru generațiile viitoare. Și nu dau sfaturi decât pe care le aplic și eu. Și nu este greu deloc, nu simt că fac vreun efort, dar mă bucur să știu că ceea ce fac are un impact asupra planetei.
1. Mergi cât mai mult timp pe jos
Nimic nu este mai verde și mai sănătos decât mersul pe jos. Lasă mașina personală pentru treburile cu adevărat urgente. Distanțele sunt mai mici decât crezi, mergi cel puțin 5000 de pași pe zi. Există multe aplicații pe care le poți instala pe smartphone pentru a-ți analiza activitatea zilnică. Eu mi-am setat obiectiv zilnic la 8000 de pași. Recunosc că nu îl îndeplinesc chiar zilnic, dar sunt zile în care fac mai mult, iar media este una foarte bună. Nu doar că știu că am evitat o amprentă mai puternică a poluării personale prin această alegere, dar să mergi pe jos este o activitate sănătoasă pentru trup și minte. Și drept dovadă a numărului de pași, iată un exemplu dintr-o săptămână din octombrie:
2. Alege facturi electronice de la furnizori
Nici nu mai știu de câți ani nu am mai primit o factură prin poștă… Am ales de la toți furnizorii (gaz, curent, cablu tv, internet, telefonie) să primesc factura pe e-mail și pe conturile online pe platformele lor. Nu doar că se evită consum de hârtie și consum de resurse prin transportul plicului, dar este și foarte comod să ai acces online oricând vrei la respectivele informații. Poți vedea factura instant când se emite, nu mai este nevoie să aștepți să o primești fizic. Iată un gest atât de simplu, demn de WE has no limits.
3. Alege transport sustenabil
Uneori pur și simplu nu poți merge pe jos din diverse motive, de obicei din cauza distanțelor mari. Ai multe variante mai bune decât mașina personală consumatoare de benzină sau motorină. Poate cea mai cool variantă este să îți cumperi un automobil electric, pe care îl poți încărca de la stații de încărcare precum cele ale E.ON., care propune variante de mobilitate electrică. Metoda nu este însă la îndemâna tuturor (mașina electrică este încă scumpă) și oricum eu aș recomanda cât mai puțin timp chiar și cu o astfel de mașină individuală – cu cât sunt mai multe automobile în trafic, cu atât este mai multă aglomerație și să nu uităm că alte mașini vor fi tot generatoare de poluare, deci indirect tot nu este destul de bine.
Ce poți face și mai mult? Alege bicicleta pentru mișcare în interiorul orașelor sau când acest lucru nu este posibil, nu exita să folosești mijloacele de transport în comun. Acestea se mișcă oricum după un program regulat, deci impactul tău este aproape de zero. Când ai de ales, alege tramvai, troleibuz, metrou, care funcționează pe bază de curent electric. Când călătorești pe distanțe mai lungi, alege pe cât posibil trenul. Nu uita nici de variantele de shared car, sunt platforme online unde poți găsi șoferi care merg cu mașina lor personală pe o anumită rută și care mai pot lua pasageri ca tine. Este ieftin și eficient pentru toată lumea. Inclusiv pentru mediul înconjurător!
4. Stinge lumina, oprește dispozitivele, scoate încărcătoarele din priză
Nu este vorba de zgârcenie, cum din păcate multă lume consideră: pur și simplu evită să consumi inutil curent electric, este risipă fără sens! Stinge lumina când ieși dintr-o încăpere, oprește dispozitivele – de exemplu, prea multe persoane lasă TV-ul să funcționeze chiar și când vorbesc la telefon sau fac o altă activitate în altă parte a casei. Scoate și încărcătoarele din priză când nu încarci dispozitivele (laptopul, smartphone-ul, de exemplu), pentru că este adevărat faptul că există consum de curent electric în astfel de cazuri, chiar dacă evident mai scăzut decât atunci când se încarcă propriu-zis dispozitivele. Mici acțiuni: apeși pe un întrerupător, apeși pe un buton de telecomandă, scoți încărcătoare din priză… sunt acțiuni de câteva secunde, atât de importante! Bonus, universul te răsplătește cu facturi mai reduse la energia electrică 🙂 Vă spun din proprie experiență, chiar nu este dificil să îți formezi astfel de obiceiuri.
Pont: alege becuri LED în locul altor variante și consumul de energie din locuință va fi și mai mic!
5. Alege electronice și electrocasnice care consumă puțină energie
În Uniunea Europeană, tocmai pentru a proteja mediul înconjurător, electrocasnicele noi vândute acum în magazine au anumite caracteristici legate de consumul de energie electrică. Alege electronice și electrocasnice care consumă foarte puțin. Spre exemplu, un aparat frigorific sau o mașină de spălat clasa A++ este indicat, vei găsi chiar și variante A+++. Dacă ai electrocasnice vechi, merită să faci schimbarea! Vei ajuta planeta și vei plăti mai puțin pentru energia electrică în anii următori – diferența se va simți la buget, investiția chiar merită! Spre deosebire de alte persoane cunoscute care au apartament la fel ca al meu, consumul de energie al locuinței mele este chiar aproape de jumătate – diferența vine tocmai de la electrocasnice în mod special! Știai că frigiderul poate consuma chiar jumătate din consumul de energie al unei case?
6. Alege o centrală termică în condensare în dauna cele convenționale
Pentru încălzirea locuinței, ideal este să folosești variante ecologice, dar în mediul urban acest lucru este complicat spre imposibil, mai ales dacă locuiești la bloc. Dacă ai centrală termică de apartament, alege să o schimbi cu una care folosește tehnologia modernă a condensării. Este dovedit faptul că se va consuma mai puțin gaz, deci vei polua mai puțin. Din nou, nu uita și de avantajul pe care îl percepi direct: factură mai redusă la gaz.
7. Atenție la risipa de apă
Te pregătești să te speli pe dinți și dai drumul la robinet, lăsând apa să curgă minute în șir, cât periezi dinții? Consumi apă inutil, adică faci risipă. La fel, când speli vasele sau faci alte activități casnice, poți să faci cumva un management mai bun, să acționezi astfel încât consumul de apă să fie mai mic. Știți deja de bonus: plată mai mică la factura de apă. Dar ceea ce contează este că vei polua mai puțin. Din totalul de apă de pe glob, doar o foarte mică parte este potabilă. Învățăm la școală de circuitul apei în natură, însă când omul intervine, circuitul nu mai funcționează perfect, iar acest lucru poate avea efecte dezastruoase. Este simplu: evită risipa de apă.
8. Alege produse fabricate în mod sustenabil, pe cât posibil aproape de tine
Tot mai mulți producători subliniază efortul lor pentru a fabrica anumite produse în mod sustenabil – consum mai redus de combustibili, de resurse în general, impact redus asupra mediului. Există chiar produse cu amprentă zero de carbon, mai ales în industria alimentară – produse vegan de obicei. Astfel de opțiuni te fac prieten al mediului înconjurător. Citește mereu eticheta și fii atent la astfel de mențiuni legate de limitarea poluării. În plus, inclusiv la capitolul fructe și legume, alege produse din regiunea ta pe cât posibil. Acestea au folosit resurse puține pentru transport, spre deosebire de cele care vin cu avionul de pe alte continente, pentru a ajunge rapid la tine… Atenție și la companiile care fac acțiuni de responsabilitate socială – încurajează-le folosindu-le produsele, astfel încât bugetele lor pentru asemenea acțiuni să fie cât mai mari și în viitor. Alegeri de acest gen te fac să controlezi modul în care funcționează industria, comerțul și multe altele! În calitate de consumator, ai o putere mult mai mare decât crezi!
Pont: evită să cumperi produse cu ambalaje inutile. Spre exemplu, legumele și fructele le poți cumpăra vrac, nu este nevoie să fie ambalate în cutii de plastic sau în alte ambalaje individuale… La fel și pasta de dinți, cutia de carton nu are nicio utilitate de fapt. Și exemple mai poți găsi chiar tu.
9. Reciclează orice poți, alege produse din materiale reciclate
Eu am acasă două coșuri de gunoi – unul pentru gunoi menajer, altul pentru produse care pot fi reciclate, adică plastic și hârtie / carton în special. Separat, colectez și sticlă, pe care o las într-un dispozitiv special în parcarea unui hipermarket din apropiere. Colectez inclusiv uleiul folosit, care niciodată nu trebuie aruncat pe scurgerea de la chiuvetă! Poluează enorm, dar se poate duce la centre de colectare (în orașul meu, există o rețea de benzinării care acceptă uleiul alimentar utilizat). Reciclează când poți, nu este atât de greu. Pe internet găsești multe sfaturi și tutoriale despre cum să refolosești în mod inteligent diverse produse pe care le ai la îndemână. În magazine, alege produse despre care se menționează că includ materiale reciclate.
10. Evită deplasările inutile cu mijloace de transport
Cumpără mai des produse online, plătește facturile pe internet, poți să faci banking direct pe mobil, să închei asigurări RCA la distanță și exemplele sunt multe în acest sens. Evită deplasările inutile cu mijloace de transport, când poți face anumite lucruri de acasă. Planeta va fi mai puțin afectată, iar tu vei câștiga mult timp prețios pe care să îl petreci cu cei dragi! Eventual făcând o plimbare în natură, pentru a admira cât de minunată este planeta noastră – singura pe care o avem la dispoziție.
E.ON România a lansat campania „WE has no limits’’ prin care ne invită să construim împreună un viitor nelimitat de verde și sustenabil. „Împreună” reprezintă un „Noi” colectiv, o invitație de a contribui și schimba ceva pentru fiecare dintre noi, pentru societatea noastră și planeta pe care trăim. Voi ce mici acțiuni individuale credeți că ar trebui să întreprindem fiecare dintre noi zilnic astfel încât împreună să construim un viitor nelimitat de verde și sustenabil pentru generațiile viitoare?
Frumoasa initiativa E.ON, caci avem toti impresia ca suntem prea mici pentru a conta…
Din ce ai spus tu, fac si eu mare parte
– merg adesea pe jos
– cumpar responsabil
– primesc facturi online
– merg cu mijloace de transport in comun
– evit sa risipesc resursele, mai ales curentul
In plus: evit total sa cumpar produse din plastic si evit calatoriile cu avionul!
O alta idee este sa cumperi haine second hand sau outlet! Nu este un compromis, este ceva f ok, la moda, nu se va vedea ca faci acest lucru. Evident, nu cumperi haine gen gunoi, ci mergi la magazine serioase, care vand produse de calitate.
Elena, mare adevar la calatoriile cu avionul! Stiam pe cineva care lucra la un ONG mare international si spuneau ca exclusiv calatoresc cu trenul chiar si in afara tarii cand fac deplasari, chiar daca le ia mult timp.
AlinaQ, Geo, multumesc de pareri!
Da, avionul se pare ca polueaza destul de mult! Acum, in pandemie, sunt mai putine zboruri, unii zic ca si natura se razbuna pe noi…
Hai sa fim mai responsabili si mai prieteni cu natura, sa fie o relatie frumoasa 🙂
Super Elena, ma bucur ca faci si tu parte din acest puzzle! Planeta chiar are nevoie de noi, este trist ceea ce se intampla…
Parintii mei stau la sat si am reusit sa le instalez panouri solare, sunt foarte mandra de asta! Nu este ieftin, dar e rentabil in timp si ajuta cu adevarat planeta! Ce bine ar fi daca am fi toti cat mai independenti energetic… Sper sa reuseasca producatorii si distribuitorii de energie sa aiba o pondere cat mai mare a resurselor regenerabile.
Recomand tuturor panourile solare la casa!
Sper si eu sa ma mut la casa in viitor si sunt foarte interesat de a instala panouri solare!
Pacat ca sunt cam scumpe aceste panouri, dar am auzit ca ar merita investitia in ani…
Eu las centrala la max 21 de grade toate iarna, in timp ce altii o lasa la mult mai multe grade. Este o temperatura f buna, chiar daca nu stai imbracat ca vara. Am citit online ca se economiseste mult gaz!
In plus, comand de la magazine online care nu mai printeaza facturile, le incarca doar online.
La mine iarna trecuta a fost intre 19 si 21 de grade, desi parintii mei ma acuzau ca stau in frig… Din ce am aflat din media, sunt temperaturile recomandate iarna pentru acasa inclusiv de catre medici.
Eu incerc sa folosesc cat mai putina hartie la scoala, incerc sa ma uit mai putin la TV si sa sting lumina in camera cand plec. Aaaa si refolosesc sticlele PET, am cana filtranta acasa si le umplu cu apa si cand plec pe afara, sa nu cumpar altele 😀 😀 😀
Thanks Rebeca, keep up the good work! Viitorul e al tinerilor, nu trebuie sa fie nimic indiferent.
O idee si de la mine: sa mergi cu sacosa ta de fiecare data cand mergi la magazine. Ba chiar sa ai si pungi din alea refolosibile pt legume si fructe.
Chiar am uitat de asta 🙂 Sigur, aproape mereu am sacosa la mine. Iar cand cumpar legume si fructe, daca iau putine bucati, nu le mai introduc in punga de legume / fructe, eticheta de pret se poate pune direct.
Sa fii vegan poate fi o solutie! Sunt date pe internet, simplu de calculat. Se folosesc muuuuuult mai putine resurse pentru prepararea hranei daca renuntam la cresterea animalelor in mod industrial.
Eu mai folosesc si mobile banking pentru toate platile, deci nu mai rezulta chitante si alte hartii.
De acord cu ambele 😀
Eu planuiesc sa ma mut la tara si sa am o existenta sustenabila cu adevarat, in oras este mai greu.