Vazusem recent un fragment dintr-o emisiune TV in care un american de culoare, astazi doctor renumit, vorbea despre copilaria sa. Provine dintr-o familie foarte saraca si, in primii ani la scoala, rezultatele sale erau extrem de slabe. Mama sa, care muncea ca menajera in casele unor familii mai bogate, era disperata de aceasta situatie, pentru ca nu-si dorea ca al sau copil sa-i calce pe urme. A observat ca, in orice casa de familie bogata, erau multe carti, asa ca s-a gandit ca acest lucru ar putea avea o legatura directa cu reusita in viata.
Drept urmare, a cumparat si ea carti copilului, insistant sa le citeasca. Acesta a fost momentul decisiv care a transformat copilul de atunci in adultul de acum. Mi s-a parut fantastic rationamentul simplu al femeii, o decizie care a schimbat practic viata fiului ei, probabil si viata sa, ulterior. Cartile au facut astfel diferenta intre o persoana din partea de jos a societatii (un simplu muncitor sau poate un delicvent in devenire) si una respectata de intreaga comunitate.
Astazi, cartile sunt populare mai degraba cand este nevoie de ele – la scoala, liceu, facultate, job. Cartile pentru copii se vand si ele, dar mai mult cele cu poze si cartile – jucarie. Care ar trebui sa fie astazi relatia copiilor cu cartile, in lumea moderna in care traim? Din punctul meu de vedere, tehnologia si tot ce tine de multimedia aduce beneficii societatii. Aceste schimbari nu pot fi negate, nu poti retine un copil “in secolul trecut”, nici macar in deceniul trecut… Trebuie sa aiba acces la TV, laptop, tableta, smartphone… dar totul limitat, sa inteleaga lumea corect. Cartile adevarate (nu cele de tip ebooks) au farmecul lor, ofera o liniste speciala, o intimitate pe care nu o poti avea pe un dispozitiv cu ecran LED.
Tot mai multe scoli “se lauda” (am pus ghilimele, insa cred ca e pe bune) cu modul in care lectiile au inceput sa fie digitale. Si totusi, in statele dezvoltate, acolo unde s-a ajuns de ceva timp la acest nivel, vedem trendul opus: renuntarea la tehnologie, mai ales in scolile de top, cele scumpe. Probabil ca acest va fi viitorul: tehnologia va fi ieftina si tot ceea ce se face traditional va fi mai scump.
Desigur, un documentar TV aduce o experienta mai ampla decat o carte despre animale. Este normal ca un copil sa fie mai interesat de emisiunea TV, ni se intampla si noua. Un film iti ofera o viziune complexa, dincolo de ceea ce poate o carte. Dar fiecare are elementale sale unice, este bine sa faci in asa fel incat copiii sa pastreze cartile “de hartie” aproape de ei, sa le mai deschisa, sa le mai citeasca. Poti utiliza internetul pentru a comanda online o carte de pe elefant.ro, fie ca este vorba de literatura clasica, fie ca este vorba despre literatura contemporana. In orice caz, informatia este bine sa intre pe undeva, chiar si prin prisma tehnologiei.