An de an, centrele medicale private investesc in dezvoltare in Romania. Noi si noi unitati apar in special in marile orase, dar si in comunitatile mai mici. Daca in Bucuresti si in alte orase precum Constanta, Brasov, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca apar tot mai multe spitale private cu echipamente de ultima generatie, in orasele cu mai putini locuitori (si cu resurse economice mai scazute) se deschid oricum clinici medicale, laboratoare, cabinete medicale cu diverse specializari.
In contextul in care serviciile medicale de stat sunt tot mai greu de accesat (consider ca este o strategie – sa determini asiguratii sa renunte pe cat posibil la unele drepturi), centrele medicale private preiau persoanele care – de voie, de nevoie – trebuie sa isi investigheze si/sau trateze eventualele probleme de sanatate.
Partea buna este ca, pe masura ce creste numarul de pacienti ce apeleaza la serviciile medicale private, investitiile in acest sector cresc. Retelele medicale private numara tot mai multe unitati si se intrec intre ele in centre tot mai moderne, dotate la standarde internationale – gasiti online multe resurse in acest sens. Asadar, serviciile medicale de calitate sunt tot mai aproape de noi, in Bucuresti si in toate zonele tarii. Avem alternative la sistemul de stat. Uneori platim 100% la noi, in alte cazuri exista subventii acordate de stat, chiar daca apelam la centre private (conform legii).
Companiile de asigurari, in colaborare cu firmele din industria sanatatii, au conceput si lansat diverse asigurari de sanatate. Poti sa fii asigurat la stat si in acelasi timp sa ai si o asigurare privata. Daca prima nu iti este de folos mereu, a doua te poate ajuta sa iti rezolvi unele probleme fara a plati sume imense si fara a te umili in fata unui sistem de stat aflat in suferinta maxima – cu fonduri insuficiente, cu oameni prea putini si prea putin pregatiti, cu multa lipsa de omenie si compasiune si cu alte probleme grave, ce nu au nicio legatura cu o tara membra a Uniunii Europene.