Sunt copii, lasa-i sa se joace – auzim des asta. Joaca este asociata automat cu cei mici, caci este forma prin care orice fiinta cat de cat evoluata invata cum sa se pregateasca pentru viata de adult. Aici, ca o paranteza, oamenii de fapt cred ca sunt singurii care nu sunt pregatiti niciodata pentru viata de adult, caci totul se intampla altfel decat se asteapta, cu mintea lor evoluata 🙂
De cand internetul a devenit o a doua realitate (pentru unii chiar prima si cea mai ofertanta din toate punctele de vedere), copiii isi petrec o parte tot mai mare din copilarie in mediul online. Implicit, jocurile se muta aici, in virtual. Fie ca se joaca pe desktop, pe laptop, pe tableta ori smartphone, copiii de astazi vor ceva mai mult decat SuperMario si Snake. Vor personaje de desene animate, jocuri creative si fel de fel de provocari. Parintii privesc in general cu scepticism aceasta tendinta a celor mici de a-si muta jocurile copilariei pe net. Mai ales ca, aparent, farmecul “iesitului afara”, in fata blocului sau a casei, se pierde. Noile generatii au insa modul lor propriu de a primi lucrurile. Si, pana la urma, cum sa nu ii cucereasca mediul online, atat timp cat principalii jucatori de pe internet (jocuri de toate tipurile) sunt de fapt adultii…
Acesti adulti nu mai sunt la fel de mari fani ai jocurilor virtuale atunci cand devin parinti. Ca si un compromis, se cauta insa jocuri educative, sa se imbine placutul cu utilul. Adica te joci ce te joci, dar sa te si ajute cu ceva. Pentru astfel de jocuri, parintii chiar ar plati (si platesc tot mai des). Sumele generate de industria jocurilor pentru copiii sunt uriase, iar jocurile creative au o “felie” din ce in ce mai mare din totalul de bani generati. Acum, este atat de simplu sa platesti online pentru continut – o poti face cu cardul, dar si cu telefonul. Este adevarat ca se gasesc pe internet multe resurse gratuite, deci plata este mai degraba pentru continutul premium si pentru anumite optiuni.
Jocurile online au si ele avantajele lor. In primul rand, sunt extrem de interactive. Chiar si singur, copilul poate juca, iar mintea sa este provocata in cele mai interesante moduri. Apoi, jocurile online sunt accesibile – poate avea mereu altceva, de la puzzle-uri la fel de fel de alte jocuri. In variantele offline, copiii se plictisesc rapid. Pe net, pot incerca multe jocuri, caci si acolo unde exista necesitatea unei plati, sumele sunt modice.