Cei de la Cris-Tim au dat lovitura in urma cu cativa ani, cu celebra reclama ce introducea pe piata brandul Matache Macelarul. La acea vreme, si eu am fost printre consumatori (ocazional), intr-un moment in care eram mai putin informat, iar vanzarea se facea in magazine vrac, cu putine detalii legate de ingrediente. Astazi, mezelurile – chiar si atunci cand sunt vandute vrac, feliat pe loc de exemplu – sunt insotite de o eticheta cu ingredientele (in orice supermarket sau hipermarket care respecta legislatia in domeniu si care incearca sa-si respecte si consumatorii). Cert este ca Matache Macelarul a ajuns un brand puternic pe piata de mezeluri din Romania, totul datorandu-se strategiei de marketing. Interesant este ca brandul este incadrat pe segmentul premium sau cel putin asa pare a-si contura imaginea, cu produse de calitate superioara.
O imagine de genul acesta aveam si eu asupra brandului. Trebuie sa mentionez ca de foarte multi ani nu consum mezeluri decat foarte rar, iar atunci sunt atent la ingrediente si caut pe cat posibil sa nu exista E-uri. Cu vreo 2 ani in urma, eram in Kaufland si trebuia sa cumpar niste muschi file (la cererea… familiei). Am cerut de la raionul cu sevire asistata, feliat, doua tipuri de produse, dintre care unul de la Matache Macelarul. Dupa ce le-am primit ambalate (caci inainte Kaufland nu te informeaza cu privire la ingrediente) am observat ca ambele produse aveau o lista lunga de ingrediente ca intr-o formula chimica destul de complicata… Se poate spune ca erau “pline” de E-uri. Si trebuie sa va ganditi ca daca un astfel de mezel aparent simplu (muschi file) este asaltat cu fel de fel de substante, in cazul unor produse precum sunca presata, situatia este de-a dreptul infioratoare… Evident ca nu am mai cumparat niciunul dintre cele doua produse, dar nu asta este important.
Matache Macelarul are o noua reclama si o noua campanie de imagine. Draguta reclama, cu spiritul din vremea lui Caragiale. Totusi, reclama te face sa crezi ca vorbim de retete “curate”, naturale, iar asta nu este deloc adevarat. “Curat mestesug cu asa retete facute cu dibacie ca la 1880“. Serios? Ma indoiesc puternic ca la 1880 foloseau asemenea E-uri in mezeluri. Iata ce contine muschiul file Matache Macelarul, conform site-ului oficial (matachemacelaru.cristim.ro): cotlet porc, apa, sare, zaharuri (dextroza, sirop de glucoza, zaharoza), stabilizatori (di si trifosfati de sodiu), amidon modificat (E 1414), proteina animala, arome, gelifianti (caragenan, xantan), potentiator de aroma (glutamat monosodic), antioxidant (erisorbat de sodiu), acidifiant (citrat de sodiu), conservant (nitrit de sodiu).
Am cautat pe internet E1414 – fosfat de diamidon acetilat este un agent artificial de ingrosare, glazurant, agent de incarcare. Se pare ca face parte dintre “E-urile suspecte”, iar consumul des nu este recomandat! Este o sursa artificiala. Puteti gasi online multe studii si pareri care arata ca pana si E-urile care nu sunt periculoase aparent, de fapt pot fi periculoase in combinatii diferite intre ele. Nimeni nu face studii atat de complexe incat sa arate cat de rau ne pot face unele asemenea substante. In plus, multi dintre noi avem sensibilitati, vulnerabilitati… apoi ne miram de ce am avut ghinionul sa ne imbolnavim…
Sa vorbim si despre glutamat monosodic. Cautati online, pe Google si o sa gasiti o multime de articole care ilustreaza cat de daunatoare este aceasta substanta. Este considerat un adevarat drog, ba chiar cica ar “arde” neuronii… El ne face sa consideram anumite mancaruri absolut delicioase (ne pacaleste papilele gustative). Aici, ce pot spune, pare sincera reclama de la Matache Macelarul: “Bunatati de la Matache cu un gust cuceritor” 🙂 Personal, niciodata nu cumpar vreun mezel cu glutamat monosodic.
Asadar, din punctul meu de vedere, reclama mi se pare cel putin inselatoare. In realitate, fiti foarte atenti la ceea ce mancati, cititi bine eticheta! Culmea este ca cei de la Cris-Tim au si o gama de mezeluri (disponibile doar in varianta feliata, vidata) fara E-uri. Si nici macar nu sunt mai scumpe! Nu inteleg de ce mai fac si mezeluri cu E-uri, atat timp cat se poate si fara… Dar, daca publicul cumpara…
Si ca sa nu se considere ca arunc cu piatra in Matache doar bazandu-ma pe pareri personale, gasiti pe net articole care plaseaza oficial mezeluri Matache Macelarul in topul celor mai nocive mezeluri, conform unui studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Facultatea de Alimentatie si Turism din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov. Gasiti despre studiu si in publicatii online importante, gen Gandul etc. Din pacate, mai mult de 90% din mezelurile prezente in magazine sunt “bombe” pline de E-uri – de la APROAPE TOATE MARCILE. Exista si exceptii, putine. Cel mai bine este sa preparati totul in casa – este foarte simplu in unele cazuri, doar bagati in cuptor si puneti condimente, apoi raciti la frigider.
Mai exista un brand care face referire la “vremuri vechi” si retete cu traditie – Scandia Sibiu. In cazul lor, reclama mi se pare onesta. Am analizat pate-ul lor si (desi nu recomand consumul unui astfel de produs), chiar nu are E-uri, ci doar “chestii” naturale. Nu il recomand cu tarie pentru ca nu stiu carnea in sine cat de naturala este (cu ce au fost hranite animalele etc.), dar, in schimb, nu am nimic de comentat.
Din nou spun, mare atentie la eticheta! Si daca nu v-ati prins inca, nu mai luati reclamele de bune, ci informati-va. Se pare ca legislatia in domeniu este atat de permisiva incat poti poti face reclama la TV la branza topita, crenvursti si alte alimente pline de E-uri, spunand ca sunt bune pentru copii… Poate peste ani, multe dintre substante vor fi interzise (ceea ce se si intampla, dar foarte lent, de vreo 20 de ani la nivel european, in SUA, in Canada si in alte tari “civilizate”), dar pana atunci doar singuri va puteti apara de “dusmanii” de pe rafturile din magazinele cu profil alimentar. “Dusmani” bine imbracati (ambalati), care atrag privirile si apoi cuceresc gustul (un simt usor de pacalit). Daca nu stiati, in natura exista plante cu gust bun, dar otravitoare. Si altele cu gust rau, dar foarte sanatoase. Asta-i natura, uneori parca ne face in ciuda 🙂 Parol!