Cei care doresc sa faca o investitie pe termen (foarte) lung se indreapta in general spre sectorul imobiliar. Cea mai buna varianta pare sa fie reprezentata de apartamente, caci acestea nu doar ca au sanse mari de a-si pastra valoarea in timp, dar sunt si relativ usor de tranzactionat. Spre deosebire de un teren, un apartament poate fi vandut mai usor, pentru ca exista un numar mare de potentiali clienti, in orice moment. Si asta mai ales daca ne referim la apartamentele de pana in 100.000 de euro, cu un raport bun suprafata / pret, in orase mari precum Bucuresti, Cluj-Napoca sau Constanta.
Pretul mediu pe m2 util a scazut puternic de la nivelul maxim atins in jurul anului 2008, astfel ca nivelul actual pare rezonabil. Unii considera chiar ca exista sanse mari ca, pe termen lung, acest pret sa creasca din nou, mai ales daca Romania si Uniunea Europeana vor avea perioade de crestere economica. Daca ne gandim doar la evolutia veniturilor romanilor (cresterile salariului minim si al celui mediu), cred ca o evolutie “in sus” a preturilor la apartamente este foarte probabila, chiar daca aceasta crestere va fi probabil lejera si nu exploziva.
Atentie mare insa la ceea ce cumparati: apartamentele in blocuri noi par sa fie cea mai sigura investitie pe termen lung. Daca alegeti sa cumparati un apartament intr-o cladire care are deja multe zeci de ani vechime (in cazul unui bloc din 1970 sunt deja 45 de ani; in cazul unui bloc din 1960 sunt deja 55 de ani), ganditi-va ca peste 20-30 de ani aceasta vechime va conta imens! Posibil ca unele blocuri sa necesite investitii serioase in timp, ba chiar sa fie supuse riscurilor seismice. Aceste pericole le pot scadea semnificativ valoarea de piata. Chiar si un apartament dintr-un bloc din 1980 (care are astazi 35 de ani) va avea peste 30 de ani varsta de 65 de ani… Este adevarat ca o cladire poate rezista practic nelimitat, atat timp cat mai este consolidata din cand in cand, insa astfel de lucrari costa, aici este problema. Daca alegeti un bloc “vechi”, incercati macar sa fie construit cat mai aproape de 1990 (1980 – 1990), dar chiar si asa puteti lua in considerare sa-l vindeti in urmatorii 10-20 de ani si sa va orientati tot spre o proprietate mai noua.
Se construieste intens in prezent in marile orase, mai ales in Bucuresti, unde atat de multe blocuri se vand inca din faza de constructie. Unele apartamente se vand chiar si din faza de proiect! Este adevarat, vanzarea inseamna de fapt o rezervare, dar cand platesti cateva mii de euro avans, evident ca vei face totul posibil sa cumperi respectivul apartament. Un raport foarte bun calitate – pret este prezentat de ansamblul rezidential Doamna Ghica Plaza, situat in zona Doamna Ghica din Bucuresti, aproape si de zona Iancului – Obor – Gara de Est. Am remarcat si eu proiectul, caci include inclusiv un bloc de 24 de etaje (!!!) alaturi de alte blocuri de 16 si de 4 etaje. Fiind vorba de blocuri deja construite, pe care le vezi concret inainte sa platesti, se poate spune ca riscul este eliminat, iar investitia ta este si mai sigura.
Cred ca si pretul e pe masura!