Eram zilele trecute intr-un hipermarket si m-am oprit intamplator la raionul cu produse pentru animale de companie, unde analizam niste jucarii interesante. Niste persoane care treceau si ele tot intamplator pe langa acele rafturi se uitau la produse injurand in scarba la adresa cainilor. Vad, aud si citesc adesea despre persoane pline de ura la adresa animalelor, care ar fi de acord oricand cu omorarea (chiar si in cele mai sadice metode) a cainilor vagabonzi spre exemplu. Si in general, sunt acei oameni care considera animalele doar o posesie interesata: pisica sa prinda soareci, cainele sa stea in lant sa pazeasca, calul sa traga la caruta pana cade lat. Si pe sistemul “este al meu, fac ce vreau cu el”. Din fericire, exista si in Romania legi cu privire la protectia animalelor, insa problema cu aplicarea este evidenta, mai ales in mediul rural…
Nu am niciodata incredere (nu mai vorbesc de simpatie) in persoanele care au o astfel de atitudine de ura la adresa animalelor. O consider o ura la adresa vietii in general. Daca poti lovi un animal de placere sau fara sa simti nicio mustrare de constiinta, cel mai probabil acelasi lucru poti face si cu un om. Daca iubesti si respecti natura si viata, o vei face si fata de animale.
Ma bucur ca modernitatea ii face pe oameni mai buni, mai putin cruzi. Cand cumperi gaina deja taiata in hipermarket (sau deja pui rotisat), aproape ca nici nu mai faci legatura cu animalul in sine si practic nu mai esti vanator, esti culegator. Iar asta pe de o parte este un lucru bun. Pe de alta parte, unii consuma fara sa stie cat de cruda este industria cresterii animalelor, dar asta este alta discutie (si oricum se fac progrese si acolo, gratie Uniunii Europene si a oamenilor care judeca si cu mintea, si cu sufletul).
Pas cu pas, lumea moderna evolueaza intr-o directie buna in privinta legaturii cu animalele. Le protejam mai mult si le intelegem mai mult. Nu intamplator industria petshop creste atat de puternic si in Romania. In multe cazuri, animalele devin parte din familie, membri cu drepturi, ba chiar privilegiati. Exista chiar si servicii de specialitate, de la cele veterinare la cele de spalat si tuns si pana la serviciile de transport animale in strainatate, prezentate pe www.transportcaini.ro. Toate acestea sunt absolut normale si tin de o lume dezvoltata, care a ajuns atat de sus incat sa isi poata permite sa vada animalele prieteni si nu doar surse (de hrana, de “servicii”).
Da, consider ca omenia si iubirea pentru animale sunt extrem de legate. Iata ce inseamna omenie, in dictionarul explicativ al limbii romane: Omenie, substantiv feminin; Complex de calitati alese, proprii unei persoane; purtare blanda, intelegatoare; atitudine cuviincioasa, respectuoasa.