Nu as spune ca sunt deloc priceput la constructii si amenajari, in general apelez la specialisti 🙂 Totusi, am tot citit in ultima perioada articole despre izolatii termice, mai ales ca mai multe persoane apropiate mi-au solicitat parerea pe acest subiect, avand nevoie de implementarea unei solutii cu un bun raport calitate – pret. Am descoperit ca exista si alte metode de izolatii termice, in afara de “clasicul” polistiren expandat care imbraca mai nou orice bloc “reabilitat”.
Am vazut chiar la un bloc nou un alt tip de izolatie, care realiza in acelasi timp si decorul – nu stiu sigur ce material era, insa puncta puternic la capitolul estetic. Asadar, se poate si frumos, si spun asta in conditiile in care peisajul urban al reabilitarilor termice nu este deloc placut; multi nici macar nu finiseaza lucrarea, gandindu-se exclusiv la partea practica (sau nici macar la aceasta, caci va interveni degradarea destul de rapid, consider).
Am citit pe Domu.ro un articol care pare foarte complex, cu privire la cele mai bune izolatii termice pentru locuinta. Cei care vor sa citeasca o comparatie vata bazaltica vs polistiren pot consulta astfel acest material. Asadar, am aflat despre vata minerala bazaltica, un alt material utilizat in izolarea termica a peretilor exteriori, a mansardei si acoperisului. Conform sursei citate mai sus, o investitie buna ar fi vata minerala bazaltica de la Rockwool si anume “sistemul de fatada Frontrock MAX E Dual Density cu un conductivitate termica declarata de 0,036W/mk si o resistenta termica de 3,30 la o grosime de 120mm, cu amortizare in 2 ani (informatii gasite pe siteul Rockwool Romania)”.
Un aspect demn de mentionat este faptul ca termoizolatia cu vata bazaltica isi arata utilitatea indiferent de vreme – atat in anotimpul rece, cat si in cel cald. Asadar, vara sau iarna, izolatia termica rezista si isi face resimtita prezenta. Pentru a realiza izolatia termica exterioara, se pot folosi inclusiv placile minerale izolatoare Multipor de la YTONG. Acestea promit o durata de viata de 50 de ani (super!). Mai mult decat atat, sunt prevazute cu un sistem de prindere facil, care protejeaza structura zidariei.
Din nou, mentionand ca nu sunt un specialist, trebuie sa spun ca am o parere foarte buna despre brandul YTONG. Nu stiu daca este doar efectul PR-ului si al promovarii realizate de companie, dar am vazut produsele YTONG utilizate in diverse proiecte si mentionate ca facand parte din materiale de constructie de pe categoria “premium” – materiale mai scumpe decat alte variante, insa de foarte buna calitate.