Ca orice persoana cu un spirit antreprenorial foarte bine dezvoltat, adesea ma gandesc la ce afaceri as putea initia 🙂 Asta se intampla mai ales in timpul liber si mai ales atunci cand calatoresc si imi vin tot felul de idei… cele mai multe lasate la rangul de idei si atat, depozitate intr-un sertar al mintii mele si lasate acolo, uneori rascolite din nou cand apar alte date cu legatura…
Chiar imi amintesc de o persoana care venise la o emisiune TV sa ceara finantare pentru o idee de-a sa si se lauda ca el are o multime de idei de business; iar un business-angel prezent in emisiune, deloc impresionat de aroganta respectivului, i-a spus ca a avea idei nu este neaparat o virtute, conteaza sa le rafinezi, sa le duci la punctul de aplicabilitate si apoi sa fii si in tare sa le aplici corect, generand succesul.
Din lipsa de timp, determinare si… pentru ca mi-e teama sa ma aventurez in unele domenii de business in aceasta tara (nu mai intru in detalii, dar… intrebati orice antreprenor cu afaceri in HoReCa despre problemele cu care se confrunta in mod regulat), nici eu nu trec in general la rafinarea sau aplicarea ideilor, decat in putine cazuri.
Un domeniu in care mi-ar placea sa activez este tocmai HoReCa, de care spuneam mai sus. Ma visez la o anumita varsta (sper totusi nu prea tarziu) administrand o pensiune de familie, cat mai relaxat posibil. O alta idee, dar cu mai putine sanse de reusita cred, ar fi deschiderea unui mic restaurant. Tot unul de familie, dar in spirit premium, asa cum am mai vazut pana si in Bucuresti. Genul de restaurant mic, cu mancare de foarte buna calitate, cu meniu nou zi de zi, cu putine variante, cu clienti fideli care vor sa incerce mereu ceva nou si apetisant.
Pentru asta, evident ca ar trebui echipamente profesionale HoReCa, de exemplu plite profesionale cu inductie, cuptoare performante si multe altele, pana la tigai si alte “accesorii”. Din fericire, aceasta este partea cea mai simpla intr-un astfel de business, caci pe piata exista foarte multe variante de produse profesionale de foarte buna calitate.
Echipamentele horeca ContiGrup – iata o sursa de luat in calcul, mai ales ca aceasta firma te poate ajuta si cu consultanta in domeniu, adica sa iti indice tie, ca neinitiat, ce aparate ti-ar trebui pentru ca profilul tau de afacere sa iasa cat mai castigat. Iar daca banii nu sunt de ajuns la inceput, exista si varianta de leasing sau alte tipuri de finantare.
Tentatia unei afaceri in turism / alimentatie publica cred ca este foarte populara in Romania si oriunde, daca ne uitam la cat de multe unitati de profil se deschid si se inchid… Si tinand cont de asta, este bine sa faci un plan cat mai bun si sa il analizezi pe toate partile, pentru a-ti creste sansele de reusita. Atentie mare la furnizori, atat in ceea ce priveste echipamentele HoReCa, dar si in ceea ce priveste materia prima utilizata.