Achizitia saltelei este extrem de importanta, deoarece este elementul care ne asigura starea de spirit, odihna, pofta de munca si intr-un final fericirea. Salteaua poate sa genereze sanatate sau, din contra, poate sa duca la aparitia unui numar destul de mare de boli. Pe piata exista zeci de modele de saltele, putand fi amintite saltelele din spuma de memorie, saltelele cu arcuri simple sau impachetate, saltelele cu apa, saltelele cu aer sau cele din latex.
Daca achizitia saltelei poate sa fie destul de dificila, aceasta se realizeaza totusi destul de repede cu ajutorul unui specialist. Ceea ce faci mai departe cu salteaua conteaza, insa, la fel de mult. Este adevarat ca nicio saltea nu necesita super ingrijire, insa toate au nevoie de cativa pasi ocazionali pentru a-si pastra proprietatile.
Iata, asadar, cateva sfaturi care te vor ajuta sa te bucuri de o saltea perfecta pe o perioada lunga de timp:
1) Foloseste o husa de protectie
O husa de protectie poate sa protejeze salteaua impotriva transpiratiei, impotriva mizeriei si mai ales impotriva acarienilor. Este bine sa ai la indemana mai multe huse pe care sa le schimbi o data la cateva zile si pe care sa le speli foarte bine. Fara a fi scumpa, o husa poate sa creasca durata de viata a saltelei destul de mult.
2) Intoarce si roteste salteaua ocazionali
Daca doresti ca salteaua sa se uzeze intr-un mod uniform, este bine sa o intorci de pe o parte pe alta o data la trei luni si de asemenea, este ideal sa o rotesti, inversand zona superioara cu cea inferioara. In felul acesta, punctele de presiune nu se vor forma mereu in acelasi loc iar salteaua poate sa reziste mult mai mult timp.
Salteaua trebuie sa respire. Atunci cand schimbi lenjeria de pat este bine sa lasi salteaua cateva ore libera, pentru a putea beneficia de circulatia aerului prin interiorul sau. Daca se poate lasa intr-o zona luminoasa, cu aer curat, cu atat mai bine.
4) Aspir-o
Atunci cand dormi pe o saltea (adica tot timpul) trebuie sa ai un aspirator la indemana. Ocazional, salteaua trebuie sa fie curatata cu un aspirator care sa indeparteze cat mai mult praf si cat mai multi acarieni. Daca ai reusit sa patezi salteaua evita sa folosesti apa. De regula, petele de pe saltea se tamponeaza cu un prosop de hartie si se sterg cu ajutorul unui burete usor umet si cu sapun. In cazul in care se umezeste, salteaua se poate uza.
5) Ai grija la transport!
Atunci cand o transporti, salteaua trebuie sa aiba pozitia ei normala. Nu trebuie sa fie indoita sau pliata, deoarece structura poate sa aiba de suferit. In mod evident, nu trebuie sa se sara pe ea, chiar daca este destul de tentant. Este bine sa citesti cu atentie instructiunile de utilizaare pe care le are salteaua pe care o cumperi, in asa fel incat sa te asiguri ca totul este in ordine si ca somnul tau nu va avea de suferit in urmatorii ani.