Am observat adesea ca romanii sunt intre extreme in materie de electrocasnice, mai ales in cazul frigiderelor: unii pastreaza frigiderul “piesa de muzeu” de zeci de ani, investind in reparatii si improvizatii cand este nevoie, altii schimba des aparatul frigorific pentru a avea mereu unul nou, modern, mai ales ca “este la promotie”.
Asa se face ca de Black Friday, cei din a doua categorie pun in cosul de cumparaturi produse de care nu au neaparat nevoie, iar pe cele vechi le vand pe website-urile de anunturi gratuite, la preturi foarte mici (asta daca vor cu adevarat sa vanda… si ar cam fi cazul, ca intr-o locuinta normala nu prea ai loc de depozitat astfel de produse pe termen lung).
Asadar, cum sa fie oare mai bine, sa repari frigiderul cand da semne de oboseala sau sa renunti la el, in favoarea unuia din promotiile care isi fac loc aproape mereu in magazinele online electroIT? In principiu, as fi de partea reparatului de frigidere, dar depinde si de context. Desigur, daca ai un model foarte vechi, mai bine renunti la el, nu pentru ca nu ar putea fi reparat, ci din motive legate de mediu, de consum, de sanatate si de tehnologie pana la urma.
Daca ai un model relativ nou, adica nu de multi ani, de clasa enegetica buna, este pacat sa nu-l repari. Daca instalatorii si electricienii cer de obicei preturi foarte mari pentru reparatii (cu unele exceptii valoroase, adica oameni pe care rar ii gasesti si buni, si “ieftini”), se pare ca in materie de reparatii frigidere preturile sunt mai mult decat rezonabile. Acest specialist in reparatii frigidere din Bucuresti are preturile publice online si… chiar mi se par decente, fair-play in raport cu preturile frigiderelor. Am vazut si video pe YouTube si m-am gandit ca merita sa-i adaugati datele de contact in agenda:
Cum sa ai o relatie lunga cu un aparat electrocasnic, mai ales cu un frigider (si aici intra si combina frigorifica, frigider cu doua usi, congelator si ce o mai exista): alegi cu atentie un produs potrivit pentru tine (ca dimensiuni, capacitate), de la un brand de incredere, eventual un produs cu recenzii bune pe internet; apoi, respecti cerintele din cartea tehnica si sfaturile generale cu privire la utilizare.
Daca ai ghinion si apare o defectiune, uiti de improvizatii si chemi un specialist. “Doctorul” ar trebui sa-l faca “la fel ca nou” si ii prelungesti asadar viata niste ani, cu bani putini. Cand clasa de eficienta energetica a frigiderului tau este la multe trepte distanta de standardul din piata (acum A+ cred, chiar A++), este timpul sa alegi un aparat frigorific nou, oricat de bine pare sa functioneze cel vechi…