Spatiile de retail si opririle alimentarii de curent electric

Cei mai multi dintre noi facem cumparaturi in mod uzual in mari magazine, parte din retele de retail – supermarketuri si hipermarketuri. Acolo gasim o mare varietate de produse la un anumit standard de calitate si la preturi decente, sa zicem. In spatiile de retail cu dominanta alimentara, evident ca exista multe produse refrigerate si chiar congelate. Pana si fructele trebuie sa fie pastrate la anumite temperaturi, astfel incat aerul conditionat (sau incalzirea, in functie de anotimp) functioneaza permanent. In functie de zona, anumite temperaturi trebuie sa ramana constante, in orice moment.

Stiti ca exista multe zone deschise, rafturi de unde cumperi de exemplu branza, cascaval, produse alimentare, chiar si carne cruda, fara a deschide usi. Aceste frigidere deschise consuma ceva mai mult curent electric, dar retailerii ii atrag mai mult pe clienti, carora le ofera acces comod la alimente. Desigur, mai nou aceiasi retaileri se lauda cu eficienta energetica, partea buna este ca s-au inventat aparate frigorifice tot mai performante din punct de vedere al consumului mic de energie electrica…

Ce se intampla cand se opreste curentul electric la un astfel de magazin? Si fiti sigur ca se mai opreste din cand in cand, asa cum vi se intampla si acasa. Totusi, retailerii sunt obligati sa investeasca in solutii de avarie, solutii back-up care sa poata asigura alimentarea de urgenta in situatii de avarie. Generatoare curent industriale sunt utilizate si pornite automat in momentul in care reteaua standard este inutilizabila.

In mod normal, aceste generatoare trebuie sa fie de capacitate suficienta pentru a putea prelua intreaga sarcina chiar pentru perioade mai lungi de timp, caci unele pene de curent pot dura multe ore (desi se intampla rar). Cert este ca frigiderele si congelatoarele, la fel ca sistemul de aer conditionat, nu trebuie niciodata oprite! Ar fi o mare problema, s-ar genera pierderi imense si s-ar pune in pericol siguranta alimentara pentru clienti. In functie de generatoarele de curent utilizate, se poate asigura alimentarea de urgenta in conditii speciale, de exemplu sa functioneze aparaturile mentionate mai sus si casele de marcat plus lumina la o capacitate redusa.

Cu vreo luna in urma, am intrat in doua magazine rivale, aflate aproximativ unul langa altul. Se pare ca ambele aveau probleme cu reteaua de curent electric. La unul dintre ele (culmea, cel mai mic), in magazin era foarte slaba lumina si din cand in cand chiar se stingea total pentru cateva secunde! In celalalt magazin (hipermarket cred), se vedea ca se folosesc generatoare mai puternice, caci clientii resimteau foarte putin problema; se vedea mai mult la micile magazine din galeria comerciala anexata hipermarketului, unde chiar nu era curent electric deloc (pentru acele spatii nu se foloseau generatoare de curent). Pentru cei din retail care au nevoie de generatoare profesionale, www.generatoaredecurent.info este o foarte buna sursa de consultat.