Chiar si in bucatariile cu stele Michelin, scumpe, prestigioase si ale caror liste de asteptare pentru un “book a table” sunt lungi chiar si de cateva luni, se ascund o multime de secrete, despre care nu ai vrea sa afli pentru ca, in caz contrar, te vei simti ingrozit.
Indiferent ca vorbim despre restaurante cu pretentii ce au servire a la carte sau chiar despre marile lanturi de fast food precum KFC si McDonald’s, bucatarii si staff-ul ascund secrete pe care le poti afla doar aruncand o privire asupra catorva detalii, cu ajutorul carora sa te decizi daca vrei sau nu sa servesti masa acolo.
Chiar celebrul dr. OZ a prezentat cateva sfaturi utile de care sa tii cont inainte de a lua masa la un restaurant si a intocmit o lista a celor trei “V”, de la verificare, prin care trebuie sa faci urmatoarele lucruri inainte de a comanda:
- Verifica toaleta – se spune ca, asa cum arata baia, arata si bucataria restaurantului.
- Verifica tacamurile si modul in care sunt imbracati chelnerii – acestea trebuie sa fie impecabile.
-
Verifica provenienta ingredientelor din felul de mancare pe care vrei sa il consumi.
De altfel, si specialistii in sanatate publica au emis o serie de sfaturi legate de produsele servite si atrag atentia asupra faptului ca:
Specialitatea zilei nu este cea mai buna idee
De regula, specialitatea zilei are un pret mai mic. Dar stii de ce? Pentru ca adesea, acea “specialitate” este realizata din tot felul de ingrediente ramase nefolosite in zilele anterioare sau se afla pe punctul de a expira. Altfel spus, desi ai fi bucuros sa mananci mult pentru bani putini, in cazul acesta, “less is more” este foarte important in ceea ce priveste calitatea preparatelor.
Evita limonadele sau bauturile ce au in compozitie lamai si lime
Asta deoarece, chiar si cele mai respectabile restaurante, nu le spala inainte de a fi utilizate, ba chiar le pastreaza in conditii insalubre, in lazi puse pe podea. In cazul acesta, riscul unei toxiinfectii alimentare este urias.
Zaharul, inamicul ascuns din retetele restaurantelor
Mancarea delicioasa, de iti vine sa o mananci cu ochii contine o cantitate mare de zahar, prin care se pot ascunde urmele unor ingrediente expirate. Tot zaharul este “vinovatul” pentru pofta de dulce ulterioara sau pentru felul savuros in care arata preparatele. Continut ridicat de zahar se regaseste in blatul de pizza, paste, ciorba de rosii (in special), supe, sa nu mai vorbim despre deserturi.
Baia arata groaznic? Atunci nici bucataria nu este departe!
Conform ghidului de alimentatie publica, baia trebuie sa fie impecabila. Iar asta inseamna ca pe usa trebuie sa se regaseasca un tabel, pe care sa apara ca cineva a facut curat la fiecare jumatate de ora. Daca in baie nu se regaseste sapun, prosoapele de hartie s-au terminat si oglinda nu este curata, in mod cert nici bucataria nu este prea igienica.
Daca iti faci curaj si comanzi, o faci pe raspunderea ta! Iar daca preparatul (in special, carnea) are miros de ars, un gust usor-dulceag, atunci este primul semn ca hotele HoReCa nu sunt curatate de foarte mult timp. Dincolo de preparatul fumegand, o hota necuratata profesional, poate declansa un incendiu de proportii. De aceea, este indicat ca procesul de pentru curatare a sistemelor de ventilatie a hotelor pentru unitatile de tip Horeca sa fie realizat de companii specializate, pentru a curata hotele si intreg sistemul de exhaustare.
In cazul unui restaurant, la care se gateste zilnic fel de fel de preparate, pe palele ventilatorului hotei si in tubulatura se regasesc depuneri masive de grasime care, expusa chiar si la temperaturi mici, devine inflamabila si se poate aprinde foarte usor.
In cazul hotelor profesionale, unitatile Horeca trebuie sa opteze pentru servicii de calitate, Cu ajutorul unor firme cu experienta in domeniu si care asigura responsabilitatea lucrarii, in procesul de curatare al hotelor de restaurante, trebuie sa existe urmatoarele actiuni:
Curatare hota : Hotele restaurantelor aduna fum, si vapori de grasime in spatele filtrelor. Acestia condenseaza, transformandu-se in grasimi lichide, apoi, in timp, in grasimi solide. Intr-un interval mai mic de 3-6 luni sunt grasimi lichide, ce se pot curata chimic, cu detergenti speciali utilizati in acest scop, biodegradabili, agreati spre utilizare in industria alimentara.
Deja dupa 3-6 luni, grasimile incep sa se intareasca si sa se inmulteasca, iar acestea iau forma stalagtitelor si stalagmitelor. Curatarea se face doar manual, de catre persoane autorizate, cu spaclu sau mecanic cu rototubul.
Curatare tubulatura hota
Daca nu este corect intretinuta si curatata periodic, tubulatura se poate aprinde si produce un incendiu de proportii. Pentru curatare tubulaturi va fi nevoie sa se monteze usi de curatare sau sa se demonteze tubulatura.
Curatare ventilator hota
Grasimea se depune pe palele ventilatorului si incetineste fluxul de aer. In timp, se reduce capacitatea de degajare a fumului si a aerului viciat din bucatarie.
Articol redactat de Organic Agency – servicii de content writing.