De ceva timp, devenita populara in Romania gratie videoclipurilor de pe Youtube sau Twitch, sablarea si hidrosablarea sau “spalarile grele” reprezinta un proces complex de curatare a diverselor obiecte si usprafete. In cazul hidrosablarii, acesta se realizeaza cu un jet puternic de apa, care spala in profunzime suprafatele, fara a le deteriora.
Ce este hidrosablarea si la ce ajuta?
Prin hidrosablare isi recapata stralucirea suprafete din beton verzui din cauza mucegaiului sau chiar ajuta la eliminarea vopselei, a ruginei sau a vaselinei de pe suprafetele metalice sau de pe utilajele mari din contructii sau din fabrici.
De altfel, hidrosablarea se recomanda atat in cazul curateniei interioare, cat mai ales a celei exterioare, dat fiind ca jetul puternic de apa ajunge rapid si cu usurinta in locurile greu accesibile si la inaltimi mari. In plus, acest tip de sablare este nature-friendly, deoarece apa folosita poate fi recuperata si refolosita ulterior si nu necesita adaugarea de substante chimice daunatoare tie si naturii.
Iata principalele suprafete pe care hidrosablarea le face ca noi:
-
suprafete acoperite cu vopsea;
-
suprafete din beton (hidrosablare beton);
-
fatade de locuinte sau cladiri;
-
suprafete si structuri metalice;
-
acoperisuri, terase.
Avantajele hidrosablarii
Dincolo de accesibilitatea in zone greu accesibile sau la inaltimi mari, hidrosablarea reduce iodatii cu pana la 30mg/2m, iar apa murdara rezultata poate fi recuperata si refolosita, cu scopul de a reduce considerabil cantitatea de deseuri.
Pentru ca firmele specializate folosesc doar aparate de ultima generatie in acest proces, se desfasoara mult mai repede, oferind efecte de lunga durata.
Hidrosablarea mai poate fi folosita si in combinatie cu alte metode de curatare ale suprafetelor, incluzand sablarea cu gheata carbonica, nisip sau bicarbonat de sodiu, solutiile variind intre curatari ecologice abrazive sau non-abrazive, umede sau uscate, fara emisii de praf, dupa preferintele persoanei pe care le utilieaza.
Domenii in care se foloseste hidrosablarea
Hidrosablarea sau sablarea umeda isi gaseste gaseste utilitatea intr-o gama variata de domenii de activitate, de la industria navala (pentru curatarea pieselor de metal), la rafinarii, pentru stergerea marcajului de pe carosabil sau pentru curatarea monumentelor istorice sau funerare.
Chiar si industria auto foloseste hidrosablarea pentru a pregati caroseriile de vopsire. In ceea ce priveste industria chimica si de vopseluri, sablarea umeda este utila pentru a curata schimbatoarele de caldura de depunerile interioare si exterioare de pe fasciculele tubulare.